Langt færre sælgere går forgæves på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Normalt bliver cirka en tredjedel af alle boliger til salg taget af markedet uden at blive solgt. Det er der ændret på det seneste års tid, hvor den såkaldte salgsprocent har nået et rekordhøjt niveau.

Salget af boliger gik bananas i 2020, og at det er fortsat ind i 2021, ved du nok allerede, for nettet, aviser, radio, tv og sociale medier flyder over med historier om et regulært boligboom.

Nu kommer der så endnu en historie, der lægger sig i halen på boom-historierne. Og så er det alligevel med en lidt anden vinkel. For ifølge en ny opgørelse fra Boligsiden er den såkaldte salgsprocent rekordhøj.

Og hvad betyder det så? Jo, det betyder, at mere end 80 procent af de boliger, der kommer til salg, bliver solgt. Der er altså langt færre sælgere end normalt, der ikke får solgt deres bolig.

”Normalt må hver tredje sælger tage deres bolig af markedet og sande, at de ikke kan få den solgt. Sådan er det ikke længere. For siden starten af 2020 er salgsprocenten steget, steget og steget, og i januar nåede den op på rekordhøje 83,7 procent. Det betyder, at det nu blot er hver sjette, der skuffet må forlade boligmarkedet med en vare, der ikke kan sælges,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Historien om det meget lave udbud

Nu kommer vi så til den del af historien, som du måske har hørt før, men hæng lige på alligevel.

For når vi skal forklare, hvorfor der nu er så meget mere af det, der kommer til salg, der også bliver solgt, så er det på grund af det lave udbud, der igen kommer af et ekstremt højt boligsalg.

”Salgsprocenten kan hjælpe os med at anskue situationen på boligmarkedet på en anden måde end ved udelukkende at se på antallet af boliger til salg og antallet af handler. Men det hænger uløseligt sammen. For i tider hvor udbuddet er lavt, er det naturligt, at køberne må se på alternativer til drømmeboligen, der bliver solgt for næsen af dem. Nogle søger længere væk fra byen, andre køber en grund og bygger selv, mens andre igen vælger et hus, som de ellers ikke ville have valgt. De kompromiser er med til at få salgsprocenten op,” siger Birgit Daetz.

På trods af at der er et meget lavt udbud lige nu, er der i slutningen af 2020 og starten af 2021 kommet flere boliger til salg end normalt. Og som du nok allerede har læst, skyldes det, at priserne stiger, men det har også rod i salgsprocenten. For får du en ejendomsmægler ud for at vurdere din bolig, kan du være sikker på, at han fortæller dig historien om salgsprocenten – nok bare uden at bruge lige det ord.

”Realiteten på boligmarkedet er, at flere af de boliger, der kommer på markedet, bliver solgt. Lige nu er der en unik stor mulighed for, at din bolig bliver solgt, hvis du sætter den til salg, for det er billigt for køberen med den lave rente at finansiere et boligkøb. Det er med til at skabe den vilde efterspørgsel. Og du kan være sikker på, at ejendomsmægleren bruger det argument lige efter, han har sagt, at priserne er historisk gunstige for dig som sælger,” siger Birgit Daetz.

Langt flere af de boliger der kommer til salg bliver også solgt:

BoligtypeGennemsnitlig salgsprocent jan11-jan21Salgsprocent januar 2021
Villaer og rækkehuse66,0%81,4%
Ejerlejligheder76,5%89,9%
Sommerhuse60,7%85,6%
Samlet67,6%83,7%

(Kilde: Boligsiden)

Find mere om