Kun få tvangsauktioner er i god stand

Foto: Boligsiden

Trætte boliger i dårlig stand kendetegner tvangsauktionerne. Men enkelte boliger skiller sig ud og markerer sig ved at være i god stand, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk

Man kan ikke beskæftige sig med tvangsauktioner uden at blive ramt af en snert af tristesse. Historien starter, når privatøkonomien fejler, og ender først når boligen før eller siden skal afvikles og kommer på tvangsauktion. Ofte har boligejerne i årevis forsøgt at få det til at hænge sammen økonomisk for at kunne blive boende. Det har været et liv ikke bare på kanten af den økonomiske formåen, men ud over. Sammenlignet med mad til familien og vinterstøvler til ungerne, bliver reparationer af boligen nedprioriteret, og efter en årrække uden økonomisk og personligt overskud, bliver boligen træt, nedslidt og slet og ret misligholdt.

Som en naturlig konsekvens er kun 2-3 procent af tvangsauktionerne i decideret god stand. Mange tvangsauktioner kræver ikke blot en klat maling men en gennemgribende renovering, en seriøs gang rengøring og en nedkæmpning af vegetationen i haven, før standen nærmer sig et mere normalt niveau.

Ærlighed trives på tvang

Når du køber på tvang, har du ikke samme muligheder for at se og undersøge boligen, som du har i en almindelig handel. Det er en af grundende til, at priserne ofte ligger på det halve af, hvad det ville koste, hvis det ikke blev solgt på tvangsauktion. Men gør det dig bange for at købe katten i sækken, kan du glæde dig over, at ærligheden trives godt på tvangsområdet. Ofte er det en advokat, der formidler boligen og beskriver den, og der bliver ikke lagt fingre imellem.

”Ejendommen fremstår næsten ubeboelig”

Beskrivelser som ”ejendommen trænger såvel inde som ude til istandsættelse, haven fremstår uplejet, huset trænger generelt til oprydning” er taget fra en boligannonce for et hus på tvang, og også ”ejendommen fremstår i dag (efter at have stået tom i ca. 8 måneder) ikke særlig spændende og næsten ubeboelig. Grunden står ligeledes svært fremkommelig og trænger gennemgribende til oprydning” er et eksempel fra tvangsauktionernes virkelig verden.

Hvis du køber en bolig på tvangsauktion har du mulighed for at få en exceptionelt billig bolig. Men er du ikke den store gør-det-selv-mand M/K, eller har du ikke budgettet til at betale for et hold håndværkere, skal du læse annoncerne godt igennem og finde de få, hvor boligen beskrives som i god stand. Det er ingen garanti for, at der ikke kan være noget galt, men det er en risiko, du må være villig til at løbe, hvis du ønsker at købe på tvangsauktion. Går du efter husene, der beskrives som værende i god stand, kan du være ret sikker på, at få et hus, du kan bo i uden at først at have rekvireret en gravko og et entreprisefirma eller et helt håndværkersjak.

Alternativ til byggegrund

En anden måde at gå til tvangsauktionerne på, er at se dem som et alternativ til en byggegrund. Her kan du med fordel gå efter de allerværste boligbeskrivelser og finde de mest elendige huse, som du formodentlig kan få for en slik. Finder du en beliggenhed, du kan lide, kan du bygge dit drømmehus og glemme alt om det ubeboelige vildnis, der byder dig velkommen på overtagelsesdagen.

Læs også: Sådan køber du på tvang

Find mere om