Købmanden er vigtig for boligkøberne

Foto: Boligsiden

Når købmanden lukker, forsvinder en vigtig livsåre i de små byer og landsbysamfund. Nærliggende butikker og en købmand er vigtig for boligkøberne, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Vi kender historierne om den lille købmand, der lukker, og landsbyen der stille og roligt affolkes. Sådan behøver det ikke at gå, men risikoen er der, når først butikkerne begynder at lukke. I en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk svarer 64 procent, at det enten er vigtigt eller meget vigtigt, at der er en købmand eller butikker i gåafstand fra den bolig, de planlægger at købe. 30 procent mener, at det ikke er så vigtigt eller slet ikke er vigtigt.

”Vi har set en polarisering af boligmarkedet, hvor by og land trækker længere og længere fra hinanden. Hvis færre flytter ud i landzonerne, bliver købmandens kundekreds indskrænket, og ender det med en lukning, kan det så yderligere påvirke tilflytningen til området. Der er dog heldigvis eksempler på, at man kan vende udviklingen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk. Hun hentyder til Vestervig i Nordjylland, der blev kåret til årets landsby i 2013. Vestervig er et af de områder, hvor en aktiv indsats fra byens beboere blandt resulterede i nye tilflyttere og arbejdspladser.

Huspriserne stiger i byen men falder på landet

Når boligkøberne foretrækker de områder, hvor der er butikker i gå-afstand, er det med til at øge efterspørgslen efter byhusene. Det kan til gengæld påvirke priserne i landzonen, hvor efterspørgslen er mindre.

”Salgsprisen for et gennemsnitligt hus i byzonen er steget med 5 procent, hvis man sammenligner første halvår af 2009 med de seneste seks måneder. I samme periode er salgsprisen for et gennemsnitligt hus på landet faldet med 15 procent. På de fem år, der er gået, er udviklingen gået i hver sin retning”, siger Birgit Daetz.

117 dage ekstra salgstid på landet

Det er ikke bare priserne, der er berørt af boligkøbernes præferencer. Det er salgstiden også. For fem år siden tog det blot 10 dage ekstra at sælge huset på landet sammenlignet med huset i byen. I dag er det sådan, at hvis to huse sættes til salg på samme tid, og det ene ligger i byen og det andet ligger på landet, så sælges byhuset først. Og først 117 dage senere bliver huset på landet solgt.

”Alt peger på, at der kommer større og større efterspørgsel efter boliger i byzonen. Når salgstiderne bliver så meget længere i landzonen, øger det risikoen for, at boligerne kommer til at stå tomme, fordi folk flytter ud uden at have solgt”, siger Birgit Daetz.

Og uden faste beboere mister købmanden en del af sit kundegrundlag og risikerer lukning. Når købmanden lukker, kan det altså være et tegn på et boligmarked i knibe.

Fakta: Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi i perioden 20. – 26. maj spørgsmålet ”Er det vigtigt for dig, at der er en købmand eller butikker i gåafstand fra den bolig, du planlægger at købe?” 1.042 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Find mere om