Københavnske lejligheder flået ned af hylderne

Foto: Boligsiden

Hver sjette ejerlejlighed i København bliver nu solgt inden for en måned, mens hver anden står til salg i højest tre måneder. Dermed er der kommet mere fart i salget siden sidste forår.

Billedet af boligkøbere, der overnatter i kø med varm kaffe og sovepose foran ejendomsmægleren, kører som en film på den indre skærm, når man ser Boligsidens seneste opgørelse over det københavnske marked for ejerlejligheder.

Tallene i opgørelsen viser nemlig, at 17 pct. ¬– eller hver sjette – ejerlejlighed i landets hovedstad kun står til salg i maksimum en måned, før den er væk fra mæglerens butiksvindue. Da Boligsiden sidst kiggede på omsætningshastigheden i København var tallet 12 pct., altså hver ottende. Det var i maj sidste år.

”Der er kommet væsentlig mere fart i salget af ejerlejligheder i København igennem 2009, og liggetiderne falder markant for tiden. I løbet af de sidste 12 måneder er de således faldet med en femtedel. Dermed er der flere og flere lejligheder, der stort set ikke når mæglernes vinduer, før de er solgt”, siger kommunikationschef hos Boligsiden.dk Birgit Daetz.

53 pct. solgt inden for 90 dage

Mens det altså er hver sjette lejlighed, der har fået ny ejer på under en måned, er hele 53 pct. solgt inden for de første tre måneder af udbudsperioden. Dermed er der 20 pct. flere lejligheder, som får ny ejer inden for tre måneder i dag sammenlignet med maj sidste år.

”Man skal naturligvis tage højde for sæsonudsving; vores tal viser da også, at andelen af ejerlejligheder, som bliver solgt inden for en måned, i juni sidste år faktisk var helt oppe på 22 pct. I månederne efter har den så ligget nogenlunde stabilt på 16-17 pct.”, forklarer Birgit Daetz.

Tendensen er klar i alle dele af København; der er kommet mere fart i salget. Fra Vanløse over Valby og Frederiksberg til brokvartererne falder liggetiderne. Men det er især på Nørrebro og i det københavnske Nordvest-kvarter, at sælgerne nærmest ikke når at laste flyttebilen, inden de nye beboere har overtaget lejligheden.

”I København Nordvest er andelen af lejligheder, der bliver solgt inden for tre måneder steget nærmest eksplosivt fra 44 pct. i 2. kvartal sidste år til 76 pct. ved udgangen af september. På Nørrebro bliver hver fjerde lejlighed solgt, inden der er gået en måned”, slutter Birgit Daetz.

Det fuldender billedet af, at de københavnske boligkøberne nærmest tager opstilling foran de lokale ejendomsmæglere for at få fat i en ejerlejlighed, inden en anden snupper den.

Boligsidens opgørelse er baseret på det antal emner, der er fjernet fra internettet inden for henholdsvis 1 og 3 måneder. I det første tilfælde er medregnet ejerlejligheder til og med november, som er de senest dækkende tal. Tallene for emner fjernet inden for 3 måneder går til og med september.

Find mere om