Køb på tvangsauktion og betal det halve

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Der er store besparelser at hente ved at købe bolig på tvangsauktions, viser ny analyse fra Boligsiden.dk. Men se dig godt for, når du handler.

Det er ikke småpenge, du sparer, hvis du købet huset på tvangsauktion. I gennemsnit kan du spare 40 procent på huse handlet på tvangsauktion sammenholdt med huse i almindelig fri handel.

”Der er rigtigt nok mange penge at spare på tvangsauktion, men man skal også huske på, at man står med hele ansvaret som køber. Der er ingen kære mor, hvis man efter købet opdager problemer med huset. Sælger frasiger sig ethvert ansvar, så den reducerede pris kan opfattes som en kompensation for den risiko man løber”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, der understreger, at man som køber bør undersøge huset endog meget grundigt, før man køber på tvangsauktion for netop af afværge de værste skader og alliere sig med en professionel rådgiver.

Men er du villig til at løbe risikoen, kan du flere steder i landet spare mere end 50 % sammenlignet med huse solgt i almindelig fri handel.

På Langeland sparer man mest

På landsplan er prisen på de boliger, der er handlet på tvangsauktion, i gennemsnit er 38 procent lavere end på huse handlet i almindelig fri handel.

Størst er prisforskellen på Langeland, hvor huse, der er handlet på tvangsauktion i gennemsnit er 64 % billigere end huse i almindelig fri handel. Også Lolland og Bornholm har store besparelser på tvangshusene, der er over 60 procent billigere end dem i almindelig fri handel.

Der er også forskel på, hvor stor sandsynligheden er for at du finder en tvangsauktion i dit område. Kommunerne Lolland, Guldborgsund, Vest- og Sydsjælland står for 10 procent af alle frie handler i Danmark, men står for 30 procent af alle tvangsauktionerne.

”Der kan være mange årsager til, at et hus kommer på tvangsauktion, men hovedsagen er, at husejeren ikke får betalt af på sine lån. Tvangsauktionen er den sidste udvej for realkreditinstitutterne og bankerne for at få deres penge tilbage”, forklarer Birgit Daetz.
I praksis betyder det, at boligerne på tvangsauktion ofte ikke er så velholdte, da der ikke har været økonomisk overskud til at skifte taget eller male vinduerne, hvilket er endnu en grund til at undersøge boligen så grundigt, som det er muligt, før et eventuelt køb.

Her sparer du mest ved at købe på tvangsauktion

Kommune og besparelse i procent ved køb på tvangsauktion sammenlignet med almindelig fri handel.

  • Langeland (64 %)
  • Lolland (61 %)
  • Bornholm (60 %)
  • Hjørring (56 %)
  • Jammerbugt (55 %)
  • Tønder (55 %)
  • Varde (54 %)
  • Guldborgsund (53 %)
  • Nyborg (53 %)

Sådan gjorde vi

Boligsiden.dk har beregnet besparelsen ved at se på huse i almindelig fri handel og huse solgt på tvangsauktion og holdt de aktuelle salgspriser op imod husets offentlige ejendomsvurdering. Den gennemsnitlige forskel for huse på tvang og i fri handle er holdt op imod hinanden og besparelsen udregnet.

Find mere om