Køb hus nu: Undgå sælgers sæson og spar penge

Hus. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Hvis du vil spare penge på dit huskøb, bør du købe det i starten eller slutningen af året. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk baseret på salgspriser i perioden 2010-2018.

Skal du købe hus, skal du overeje husets stand, pris og beliggenhed. Du skal snakke lån og finansieringsform med dit pengeinstitut. Og du skal også overveje forhandlingstaktik og muligheden for at få nedslag, så du føler, når du sætter din underskrift på købsaftalen, at du har gjort en god handel.

Men det er slet ikke det hele. For ifølge en ny opgørelse fra Boligsiden.dk skal du derudover overveje timingen. For det er ikke lige meget, hvornår på året, du køber. Opgørelsen er baseret på salgspriser på alle hussalg fra 2010 til 2018, og den viser, at et huskøb er 3,8 procent dyrere i juni end i december.

”Hvis du har kig på et hus, så har du en god forhandlingsposition her i januar, for der er ikke så mange købere på markedet som i sommerhalvåret, og derfor kan du have held til at slå mere af prisen. Der er sæson i priserne på huse, og det bør du udnytte som køber. Så har du rettet sigtet ind på et hus, du vil have, giver det ikke mening at vente. Det bliver dyrere, jo mere fremskreden kalenderen bliver,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Gode besparelser: Køb sommerhus i de kolde måneder

Sommer er sælgers sæson

Samtidig med at salgspriserne på huse er højere i foråret og om sommeren, er salgstiden også væsentligt lavere i de varme måneder. Således bliver husene solgt tæt på 10 procent hurtigere i juni og juli end i december.

”Om sommeren får sælgeren mere for sit hus og får det solgt hurtigere. Det er sælgers sæson. Og det er egentlig det væsentligste argument for som køber at slå til i vinterhalvåret. Det er i virkeligheden lidt det samme som at købe en ulden sweater efter jul. Du får den samme vare som før jul. Den er bare billigere, fordi højsæsonen er ovre,” siger Birgit Daetz.

Mens der er relativt store sæsonudsving i priserne på huse, er det noget mindre på ejerlejligheder, der er 1,9 procent dyrere i den dyreste måned april end i december.

Sæsonudsving i salgspriser på villaer:

MånedForskel i pris ift. december
Januar1,5 %
Februar1,4 %
Marts2,4 %
April5,8 %
Maj5,2 %
Juni6,3 %
Juli3,5 %
August3,9 %
September5,0 %
Oktober2,4 %
November3,2 %
December0,0 %

Opgørelsen er baseret på salgspriser på sommerhuse siden 2010. Den procentvise forskel er opgjort med december som udgangspunkt. Måneden optræder derfor som 0,0 procent. En positiv forskel betyder, at den gennemsnitlige salgspris er højere. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om