Knap hver anden lejlighed i København er forældrekøb

Foto: Boligsiden

Forældre køber i stadigt stigende omfang lejligheder i København til deres børn. Også på Nørrebro er salget godt, selv om pressen for nylig har sagt det modsatte.

Lave renter og faldende priser på ejerlejligheder i København får flere og flere forældre til at købe bolig til deres børn. Mange steder i byen udgør forældrekøb nu op imod 50% af salget.

En af de butikker, der sælger rigtig mange ejerlejligheder som forældrekøb, er EDC på Nørrebrogade.
”Inden for den sidste måned har vi solgt 10 lejligheder på Nørrebro og i Nordvest, og halvdelen er forældrekøb”, fortæller ejendomsmægler og valuar Kenn Gundesen fra EDC.

”Gamle” nørrebroere vil gerne tilbage

Han mener, at det er overdrevet, når dele af pressen på det seneste har tegnet et billede af, at salget er gået i stå på Nørrebro på grund af bandekonflikten.
”Nørrebro er da præget af uroen, men der er altså rigtig megen interesse for at købe lejlighed. Og dem, der har kendskab til Nørrebro – for eksempel fordi de selv har boet her engang – vil gerne bo her igen eller købe bolig til deres børn.”

Kenn Gundesen fortæller imidlertid også, at Nørrebros nuværende omdømme naturligvis påvirker priserne i en retning, så bydelen i dag er det billigste brokvarter, når man ser bort fra Amager. Men det får så igen den effekt, at flere kigger på lejlighed på Nørrebro, fordi kvarteret er billigere end eksempelvis det dyrere Østerbro.

Home genkender heller ikke billedet

Hos home kan man heller ikke genkende billedet af, at salget på Nørrebro skulle være stagneret.
”Vi har spurgt i vores butikker, og andelen af forældrekøb på Nørrebro ligger inden for de seneste fire måneder på 45-50%. Jo dyrere kvartererne i byen er, desto færre forældrekøb er der; i den sammenhæng er Frederiksberg dyrest, men selv her udgør forældrekøbene 35% af salget”, siger kommunikationschef hos home Niels H. Carstensen.

Nogenlunde den samme melding kommer fra Base 1, der råder over ni butikker i København og har specialiseret sig i de mindre lejligheder.

Forældrekøb forskelligt i bydelene

”Forældrekøbene udgør mellem hvert fjerde og hvert andet salg – alt afhængig hvor i byen man bevæger sig hen”, siger ejendomsmægler Christian Weber fra Base1 på Islands Brygge, Amager.
”I vores område koster lejlighederne almindeligvis op imod 2,5 millioner kroner, og så er der færre forældrekøb – her er det omkring 10% af salget. Til gengæld bliver hver anden lejlighed solgt til førstegangskøbere.”

Det er altså det generelle prisniveau i de enkelte bydele, der i vid udstrækning afgør, hvor attraktive lejlighederne er som forældrekøb.

Priser på vej op på Østerbro

På Østerbro, for eksempel, er priserne så småt på vej opad på 2-værelses lejligheder.
”Simpelthen fordi der er for få lejligheder til salg i forhold til antallet af interesserede købere”, siger Kenn Gundesen fra EDC og fortsætter:
”Det har så heldigvis den effekt, at folk vender blikket mod Nørrebro, der som nævnt er billigst i øjeblikket. Faktisk er vi også ved at være i bekneb for gode emner på Nørrebro, og hvis vi kunne få en 30-40 stykker nye lejligheder ind i butikken på Nørrebrogade, ville vi blive rigtig glade.”

Det samme siger kommunikationschef Jens Meyer fra Danbolig, hvor forældrekøbene i København i gennemsnit udgør 30% af salget.
”Hvis prisen ellers er sat korrekt i forhold til det lokale marked, sælger vi i gennemsnit en lejlighed på tre måneder. Så vi vil meget gerne have endnu flere lejligheder til salg.”

Det er altså atter tiderne til forældrekøb, blandt andet fordi det netop nu i mange tilfælde er billigere at eje end at bo til leje. Og selv om urolighederne af og til nok stikker deres grimme ansigt frem på Nørrebro, er salget altså langt fra gået i stå.

Som Kenn Gundesen formulerer det: ”De skyder altså også på Kongens Nytorv og på Vesterbro, men vi vil da meget gerne være skyderierne på Nørrebro foruden.”