Kernesundt boligmarked: Flere betaler til tiden

solgte huse

Foto: Boligsiden

Stigende boligpriser, lav rente og danske husholdningers robuste økonomier har gjort, at kun få boligejere er bagud med terminen. Derfor er der også færre tvangsauktioner. I Nykredit nikker de genkendende til tendensen.

Der var 22 procent færre tvangsauktioner i de sidste tre kvartaler af 2016 sammenlignet med året før, og det er et tegn på, at danskernes økonomi har det godt. Én af forklaringerne på det store fald er, at langt færre end under finanskrisen er bagud med terminsbetalingen. Kun 0,2 procent af landets boligejere var i fjerde kvartal af 2016 bagud med deres termin. Det viser en udregning lavet af Finans Danmark.

”De to ting hænger naturligt sammen. Er der færre, der ikke kan betale deres terminer, er der også færre, der må ud i en tvangsauktion, der ofte fører store tab med sig. De to tal viser, at boligmarkedet er sundt lige nu. Priserne stiger, og handelsaktiviteten er høj. Det er alt sammen gode tegn,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Hvad der sker med terminsbetalingerne og antallet af tvangsauktioner i 2017 er et åbent spørgsmål, for Skat overdrog 1. februar inddrivelsen af boligskatter til kommunerne. De arver imidlertid ikke ansvaret for de cirka 40.000 gamle sager om ubetalt ejendomsskat, som Skat har lovet at lukke i løbet af året.

Hjælp til at undgå tvangsauktion

I Nykredit har de også bidt mærke i det billede, tallene maler: At danskernes økonomi har det rigtig godt.

”Ændringen i Skat får glansbilledet af de færre tvangsauktioner til at krakelere en smule, men vi må vente og se, hvad Skat gør, før vi kan sige mere om det. Flere husholdningers økonomier er robuste. Friværdierne stiger, renten er lav, flere sikrer renten i længere tid, andelen af afdragsfrie lån falder, og der er generel beskæftigelsesfremgang. Prisstigningerne på boliger spreder sig til flere dele af landet, så dem der ender med at skulle gå fra hus og hjem, har alt andet lige bedre muligheder for at sælge deres bolig i almindeligt frit salg,” siger seniorøkonom i Nykredit Jeppe Borre.

Og han har ret. Boligsidens Markedsindeks for januar 2017 viser, at 64 af landets 98 kommuner har oplevet prisstigninger på huse det seneste år. Markedet er altså lige nu med til at regulere boligejerne ud af problemer, men realkreditforeningerne hjælper dem også i forsøget på at undgå en truende tvangsauktion.

”Vi yder forskellige indsatser i forskellige stadier. Først handler det om at komme i dialog med kunden, for alle situationer er individuelle, og vi kan ikke skrive en eksakt drejebog, som gælder for alle. Vi analyserer kundens situation: Kan han ikke betale terminen, er sagen allerede gået til inkasso, er hans ejendom tæt på tvangsauktion? Ud fra det lægger vi en plan for den enkelte, og det er nemmere at hjælpe, jo hurtigere vi kommer i dialog med kunden,” siger Jeppe Borre og tilføjer:

”Vores interesse er den samme som kundens: Bedst muligt at sikre en løsning, hvor vi ikke når frem til en tvangsauktion.”

Strammere kreditpolitik

Der er også en anden væsentlig grund til, at flere kan betale deres terminer til tiden, og det er, at politikerne og realkreditforeningerne nu indledningsvist stiller større krav til kundernes rådighedsbeløb og kreditværdighed.

Skal du købe bolig, skal du kunne lægge fem procent af købssummen i indskud, mens realkreditforeningerne udøver en strammere kreditvurdering i vækstområder som København og Aarhus. Nationalbankens seneste udlånsundersøgelse viser, at kreditpolitikken over for boligejerne er strammet de seneste fem kvartaler, og at der ikke er indikationer på lempelse i den kommende tid. Alt det er med til at give boligkøberne et bedre udgangspunkt for at få en sund økonomi.

Find mere om