Hvert andet fritidshus har stået til salg i over et år

sommerhus

Foto: Boligsiden.

6.000 fritidshuse har nu stået til salg i det regnvåde sommerland i over et år. Det svarer til 47 pct. af det samlede udbud af fritidshuse, som i dag er på rekordniveauet cirka 12.600. Det fremgår af en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk.

”Liggetiderne for fritidshuse er kendetegnet ved at være en hel del længere end for andre boligtyper. Og næsten halvdelen af alle fritidshuse er altså til salg i mindst et år”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

”Deler man de huse, som har stået længst til salg, op i mindre enheder, er der 25 pct. – af det samlede udbud – som har ventet på en køber mellem et og to år, mens 15 pct. har været til salg i to til tre år.

Derudover er der en lille gruppe af fritidshuse, som har stået til salg i yderst lang tid: 5 pct. har stået til salg i tre til fire år og 2 pct. har været udbudt mellem fire og fem år”, forklarer Birgit Daetz

Liggetid faldet med 2 måneder

Imidlertid er den gennemsnitlige liggetid for fritidshuse faldet hen over det seneste halve år. Den er i dag på 11½ måneder, og det er to måneder kortere end ved årsskiftet, hvor den toppede med 410 dage. Det er der mindst én god forklaring på:

”For det første er antallet af udbudte fritidsboliger – som det i øvrigt ses for stort set alle andre boligtyper – steget voldsomt i de seneste måneder. Det presser naturligvis den samlede gennemsnitlige liggetid nedad, og dermed fremstår der procentuelt færre boliger med meget lang liggetid”, siger Birgit Daetz og fortsætter:

”For det andet er foråret og i særdeleshed juni måned højtid for salg af fritidshuse. Så på den konto kan der også være forsvundet nogle boliger med lang liggetid, som på-virker udviklingen i statistikken, om end det nu nok mest er det første forhold, der påvirker”, vurderer Birgit Daetz.

Liggetid: Seks år

Som et kuriosum skal det naturligvis nævnes, at en lille håndfuld huse – 36 for at væ-re præcis – har stået til salg i over fem år. Her er den længste liggetid på – hold fast – 2.265 dage. Eller mere end seks år.

”Og sælger har overhovedet ikke ændret på udbudsprisen i de seks år, der er gået. Det forklarer et andet fænomen, som vi stort set kun ser for fritidshusene: At sælger gerne vil af med huset, men har så velpolstret en økonomi, at der kun er én pris – og den er altså ikke til forhandling”, forklarer Birgit Daetz.

Nu ser det imidlertid ud til, at solen endelig fortrænger de massive regnmængder, og det kan måske give de potentielle sommerhuskøbere lyst til at slå til og købe fritidshus i sidste halvdel af sommeren. Og kigger man efter et af de huse, som har stået til salg i over et år, er det jo ikke utænkeligt, at sælger er med på at prutte om prisen.

Boligsiden.dk har inddelt de 12.600 udbudte fritidshuse i seks kategorier med udbuds-tider, som kan ses herunder.

Liggetid Antal til salg Procent til salg
Under 1 år 6.648 53%
Mellem 1 – 2 år 3.135 25%
Mellem 2 – 3 år 1.949 15%
Mellem 3 – 4 år 635 5%
Mellem 4 – 5 år 207 2%
over 5 år 36 0%
I alt 12.610 100%
Liggetid Antal til salg Procent til salg
Under 1 år 6.648 53%
Mellem 1 – 2 år 3.135 25%
Mellem 2 – 3 år 1.949 15%
Mellem 3 – 4 år 635 5%
Mellem 4 – 5 år 207 2%
over 5 år 36 0%
I alt 12.610 100%
Find mere om