Hver tiende bolig solgt inden for en måned

Foto: Boligsiden

Hver tiende bolig står til salg i højest én måned. Især et hurtigere salg af ejerlejligheder pynter i statistikken. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, og tal fra Nykredit underbygger, at boligerne også er blevet solgt.

Der er kommet mere fart i boligsalget. I hvert fald er der en tendens til, at flere boliger bliver solgt på kortere tid. Kort sagt er der i dag flere boliger, som bliver solgt inden for ganske få uger eller måneder.

Tal fra Boligsiden.dk afslører, at 10,5 procent af alle boliger i landet bliver taget af internettet senest en måned efter, de blev sat til salg. Det er en stigning på i runde tal 33 procent i forhold til årsskiftet.

Det er især et forbedret salg af ejerlejligheder, der trækker læsset. I juli måned blev der således sat godt 1.200 nye ejerlejligheder til salg, og heraf var 163 fjernet fra nettet igen senest en måned efter. Det svarer til 13 procent. Denne andel er højere for boliger sat til salg i august.

Blandt enfamiliehusene var antallet af fjernede emner inden for en måned 425 – svarende til mere end 10 procent. Enfamiliehusene vejer tungest i statistikken og trækker det samlede billede af lejligheder og huse samt andels- og fritidsboliger ned på de 10,5 procent boliger, der på landsplan blev taget af nettet inden for en måned.

Nykredits tal er identiske

Alt tyder på, at tallene er ganske dækkende for, at boligerne så rent faktisk også er blevet solgt.

Hos ejendomsmæglerne EDC og home har man nemlig ingen erfaringer med, at folk sætter en bolig til salg for blot at pille den ud af markedet igen inden for en måned – med mindre den altså er solgt.

Boligsidens tal underbygges endvidere af reelle salgstal fra Nykredit. Af de boliger, der i 2. kvartal i år blev finansieret med realkreditlån hos netop Nykredit, er det præcis 10 procent, der var blevet solgt inden for blot en måned i udbud.

Naturligvis sidder Nykredit ikke på hele markedet for udlån til boligfinansiering. Men de tal, Boligsiden er i besiddelse af, er store nok til at underbygge mønstret: Når en bolig bliver taget af internettet inden for den første måned af udbudsperioden, så er det, fordi den er solgt!

20% færre boliger til salg

Boligsidens tal afslører endvidere, at der i dag bliver sat færre boliger til salg end sidste år. I 2009 er der i gennemsnit blevet sat knap 8.000 nye boliger til salg hver måned; i 2008 var tallet 10.100 – altså et fald på 20 procent.

”Det er finanskrise og boligprisfald, der afholder folk fra at sætte boligen til salg. Friværdien er hos mange blevet for lille til at skifte bolig, og mange er usikre på deres fremtidige jobsituation. Det er blot et par årsager”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz og fortsætter.

Hun mener dog også, at et mindre udbud og hurtigere omsætning er faktorer, der skal fremme boligomsætningen.

”Det positive i den nuværende situation er, at de lavere udbudspriser fører til hurtigere salg, flere sætter en pris, som køber vil betale. På den måde kommer der lidt mere gang i boligmarkedet”, konkluderer Birgit Daetz.

Hver 3. bolig solgt på tre måneder

Ser man lidt længere frem i udbudsperioden, er der også en hel del flere boliger, som bliver solgt, inden der er gået tre måneder.
Boligsidens tal afslører nemlig, at 28 procent af alle boliger i maj 2009 blev solgt inden for de første 90 dage af udbudsperioden. Det er de senest reliable tal i dét regnskab. Men det er også den højeste andel siden maj 2008 – altså lige en god måned inden finanskrisen brød ud i lys lue og svitsede boligmarkedet.

Her er Nykredits tal imidlertid endnu flottere; hele 36 procent af de boliger, realkreditinstituttet finansierede i 2. kvartal i år, var faktisk solgt inden for de tre første måneder af udbudsperioden.

Konklusionen er dermed, at hvis en bolig er taget af internettet inden for de første tre måneder af udbudsperioden, er den også solgt.