Hver femte køber jagter hus med et af de bedste energimærker

En ny afstemning blandt brugerne på Boligsiden viser, at 22 procent af boligkøberne går efter et hus med energimærke A eller B. Det er forbavsende mange, mener boligøkonom.

Pris, boligareal og beliggenhed har traditionelt været de tre afgørende parametre for boligkøberne. Den treenighed ser ud til i disse år at blive udfordret af et fjerde parameter – energimærket.

I hvert fald viser en ny brugerundersøgelse fra Boligsiden, at 22 procent af huskøberne vil have et hus med et energimærke i klasse A eller B.

”Det er forbavsende, at hver femte huskøber nu vil have et hus med et af de allerbedste energimærker. Det er rigtig mange. Det er et resultat af, at der de seneste år har været stort fokus på klima og energirigtighed, og det har i hvert fald tidligere knebet med at få den dagsorden med helt ind i vores boliger. Det ser ud til, at det er ved at lykkes,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Kompromis kan også være energirigtigt

Yderligere 43 procent svarer i undersøgelsen, at de som minimum vil have et hus i klasse D. Det vil sige, at 65 procent af boligkøberne går efter et hus, der mindst har et energimærke i mellemklassen D.

”Der er ingen tvivl om, at det er blevet vigtigere for køberne at handle energirigtigt, men jeg tror nu stadig, at det for de fleste er lettere at gå på kompromis med energimærke end pris. Køber kan så siden lave energirigtige forbedringer ved for eksempel at skifte de pilrådne vinduer og efterisolere varmerør og loftsrum. På den måde bliver varmeregningen og energiforbruget mindre, og det forbedrer muligheden for at få et bedre energimærke næste gang, der skal laves energimærkningsrapport,” siger Birgit Daetz.

Dermed siger hun også, at du som energibevidst boligkøber bør se på hele energipakken snarere end blot på mærkningen. Overvejer du at købe et bestemt hus, kan du finde hele den rapport, der ligger til grund for energimærket på sparenergi.dk. Her kan du også se, hvad der skal til for, at energimærket kan forbedres.

”Det giver god mening at gå efter et godt energimærke, men som køber bør du samtidig vurdere, hvilket forbedringspotentiale der er. I mange huse kan du tjene energirigtige renoveringer hjem i løbet af få år, fordi du får en lavere energiregning. Det er godt for pengepungen, for klimaet og for chancen for, at huset får et bedre stempel i næste energimærkningsrapport,” siger hun.

18 procent af deltagerne i afstemningen svarer, at energimærket ikke er vigtigt for dem, mens seks procent decideret går efter et hus med et af de dårligste energimærker i klasse E, F eller G. Det gør de, fordi de huse ofte er de billigste, og fordi de derfor har råd til at forbedre, renovere og bygge om.

Afstemningens resultater
Afstemningen er foretaget blandt brugerne på Boligsiden i perioden 31. juli til 9. august 2019. I alt er der afgivet 1.011 svar til spørgsmålet:

Hvilket energimærke vil du gå efter, hvis du skal købe hus?