Hver femte er ligeglad med energiforbruget

Foto: Boligsiden.

To ud af tre går benhårdt efter en bolig med lavt energiforbrug. Men hver femte boliginteresserede er helt ligeglad, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Vi gider ikke fryse i vores eget hjem, og vi vil ikke mangle varmt vand. Der skal helst være en behagelig temperatur indenfor og nok varmt vand til at hele familien kan komme i bad. Men varmen har en pris, og hvis et dårligt isoleret hus bliver opvarmet med olie, kan prisen for varmen komme op i 50.000 kroner på et år. Varmen kan blive en rigtig stor post på budgettet, og derfor er mange opmærksomme på varmekilden og energiforbruget, når de køber bolig.

I en undersøgelse blandt 1.040 brugere på Boligsiden.dk svarer to ud af tre, at de går efter en bolig med et lavt energiforbrug, når de skal vælge ny bolig, men mere overraskende er det måske, hver femte ikke mener, at boligens energiforbrug har nogen betydning.

”Der kan være flere mulige årsager. Køber man villa, ved man måske, at man vil isolere og skifte varmekilden ud, hvis den er for uøkonomisk, og derfor betyder varmeforbruget ved købet af boligen ikke så meget. Det kan også være, at dem, der køber lejlighed, ikke mener, at varmeforbruget er vigtigt, da de ikke kan ændre varmekilden selv”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Lejlighedsejerne kan også få varmeregningen ned

Ingen har lyst til at betale mere end nødvendigt for varmen. Men bor du i lejlighed kræver det noget ekstra at få varmeregningen bragt ned.

”Bor man i ejer- eller andelsbolig kan man som regel selv beslutte at få skiftet vinduer ud. Tit er gamle vinduer kilden til træk og højt varmeforbrug, og det kan være en god investering at få dem skiftet ud. Det er sværere, hvis man skal have skiftet hele ejendommens varmekilde ud; Så skal man gå i bestyrelsen eller lave noget seriøst lobbyarbejde i den forening, man bor i. Det vil være en stor udgift, der vil komme til at berøre alle, der bor i ejendommen, så det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden”, siger Birgit Daetz.

Selvom du skal købe en lejlighed, er det ikke lige meget, hvor meget varmeregningen løber op i. Dog vil varmeregningen i en lejlighed næppe løbe op i de astronomiske summer, den kan gøre i en dårligt isoleret, dyrt opvarmet villa, og det kan være grunden til, at hver femte har så afslappet et forhold til energiforbruget.