Hver anden københavnerlejlighed sælges på under en måned

Foto: Boligsiden

Hver anden ejerlejlighed i København By blev solgt på 24 dage i gennemsnit i november, viser tal fra Boligsiden.dk. Men de hurtigst sælgende lejligheder sælger ikke så hurtigt, som de har gjort.

De fleste vil nok være tilfredse med at få solgt deres lejlighed på under en måned, som det var tilfældet i november i den landsdel, man kalder København By. Men selvom det lyder som en stor andel lynhurtige bolighandler, så går det noget langsommere på boligmarkedet nu, end det gjorde tidligere på året. I marts blev hver anden ejerlejlighed solgt på bare 14 dage i gennemsnit i København By. Siden da er salgstiden steget lidt hver måned for de hurtigst sælgende lejligheder, og i november endte den altså på 24 dage.

”Ser vi på den gennemsnitlige salgstid i København By er den faldet med godt 15 procent for ejerlejligheder det seneste år. Samlet set tager det altså kortere tid at få solgt en lejlighed nu, end det gjorde i november 2014. Men der en tendens til, at de mest populære lejligheder alligevel får lov til at ligge nogle dage ekstra hos ejendomsmæglerne, inden de bliver solgt”, siger Birigt Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Når de hurtigst sælgende lejligheder ikke bliver solgt helt lige så hurtigt som i foråret, kan det fx skyldes, at både boligpriserne og renten er steget. De hæver barren for, hvem der kan købe, og hvis efterspørgslen falder en smule, kan det slå ud i salgstiden for den hurtigst sælgende andel af lejligheder”, siger Birgit Daetz.

Nye låneregler kan få betydning på boligmarkedet

Fra den 1. november var det slut med at få finansieret hele boligens beløb i bank eller realkreditinstitut. En politisk besluttet ændring betyder, at boligkøbere i dag skal kunne lægge fem procent af boligens pris ved køb. Det kan især gøre en forskel for boligkøbere i hovedstadsområdet, hvor priserne er høje. Her kan man risikere, at priserne stiger hurtigere, end man realistisk kan nå at spare op. Det kan især kan gøre livet surt for førstegangskøbere, der skal spare de fem procent op og ikke kan få dem finansieret ved et salg af en anden bolig. Det kan gå hen og få betydning for salgstiden, fordi mange købere ikke kan reagere så hurtigt, som de kunne før.

”Indtil videre kan vi ikke se nogen effekt af den nye regel om finansiering. Boligmarkedet kører lidt langsommere nu end i foråret, men det skyldes sæson og en stigning i renten, mere end det skyldes den nye fem-procent-regel. Alligevel bør man ikke helt udelukke, at den kan have spillet en lille rolle her i København”, siger Birgit Daetz.