50 pct. af landets udbudte andelsboliger får ny ejer i løbet af godt 2 måneder. I København er der endnu mere fart på salget. Tallene kommer fra Boligsiden.dk.
Der er stor omsætning i andelsboliger. Siden det blev muligt at belåne andelsboligen i midten af sidste årti, er andelsboligerne steget kraftigt i værdi. I dag er de også en fast – og væsentlig – bestanddel af varesortimentet hos ejendomsmæglerne.
”Andelsboligen er et godt alternativ til en ejerlejlighed. Og den er meget populær blandt mange boligkøbere. Det fremgår af salgstiderne, som i mange tilfælde er meget korte. I dag bliver 50 pct. af alle andelsboliger handlet på godt og vel to måneder hos landets ejendomsmæglere”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Den gennemsnitlige salgstid for 50 pct. af handlerne er på 66 dage. Ser man på den fjerdedel, der handles hurtigst, tager det i dag kun tre uger i gennemsnit at finde en køber til sin andelsbolig.
Endnu mere fart på i København
Tallene er dækkende for hele landet. Betragter man kun hovedstaden, er tendensen endnu mere udpræget.
”Markedet for andelsboliger er størst i København. Her ligger omkring halvdelen af alle landets andelsboliger. Derfor er de en vigtig vare især for ejendomsmæglerne i Brokvartererne og Indre by. I København som helhed bliver halvdelen af boligerne solgt i løbet af 56 dage. Og når vi ser på de 25 pct., der sælger hurtigst, skifter andelsbeviset hænder på kun et par uger – helt præcis tager salget kun 16 dage i gennemsnit”, siger Birgit Daetz.
Knap så hurtig omsætning i Aarhus
I landets næststørste by, hvor andelsboligen også er udbredt, er der knap så meget fart på salget. Her er salgstiden godt tre måneder for den halvdel af boligerne, der sælges hurtigst. Hver fjerde andelsbolig overdrages til en ny andelshaver i løbet af 25 dage.
Enorm konkurrence i København
”Det er især boligmarkedet i København, som er under pres – i den forstand, at udbuddet af ejerlejligheder er styrtdykket med 50 pct. på ét år. Derfor er der mange, der søger mod andelsboligmarkedet. Mæglerne kan i dag ikke følge med efterspørgslen, og de gode boliger forsvinder næsten lige så hurtigt fra salgsvinduet, som de kom ind. Derfor er det en god idé at være godt forberedt på, hvad man kan og vil købe lejlighed for, så man kan slå til, når drømmelejligheden dukker op. Konkurrencen er enorm blandt de københavnske købere”, slutter Birgit Daetz