Huse med dårligt energimærke er længere om at blive solgt

Hvis villaen eller rækkehuset har energimærke F og G, er der større sandsynlighed for, at salgstiden bliver lang. Og jo større huset er, desto større er risikoen for lang salgstid. Det fremgår af en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Villaer og rækkehuse, der er i dårlig energimæssig stand, er ikke nær så attraktive blandt boligkøberne som huse, hvor udgifterne til varme og el er lave. Boligsiden.dk har nu lavet en opgørelse over, hvor lang tid det tager at sælge huse med forskellige energimærker.

Tallene viser, at det går hurtigere med at få solgt huset, hvis dets energiforbrug er lavt. Men de viser også, at husets areal, byggeår og landsdelen, man bor i, spiller ind.

Boligsiden.dk har opdelt statistikken over salgstider i fire lige store grupper; i den første gruppe, eller kvartil, bliver de danske villaer og rækkehuse i gennemsnit solgt på en måned, mens de i den fjerde gruppe – dem med længst salgstid – bliver solgt på gennemsnitligt 14½ måned.

Færre energivenlige huse står længe til salg

”Tallene viser, at af de huse, som har bedst energimærke – A og B – er der en underrepræsentation af huse, som står til salg meget længe – altså 14½ måned. Det omvendte billede tegner sig for husene med energimærke F og G; her er der en overrepræsentation i den fjerdedel af huse, der har de længste salgstider”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Statistikken viser endvidere, at jo større huset er, desto længere salgstid må man som sælger påregne. Når det gælder villaer og rækkehuse på op til 150 kvadratmeter er der klart flest huse, som kun står til salg i en måned sammenlignet med huse, som er på over 150 kvadratmeter.

Endvidere spiller det forhold ind, at blandt villaer og rækkehuse, der er bygget i perioden fra 1950 og frem til årtusindeskiftet, er flere huse, som sælges efter kun én måned i udbud. Derimod er andelen af huse, som er opført i sidste halvdel af 1900-tallet større i gruppen af huse, der står til salg i de førnævnte 14½ måned.

Sådan ser danskernes foretrukne villa ud

Sidst gælder det, at det fortrinsvis er huse i hovedstaden og forstadskommunerne, som holder de korteste salgstider.

”Man kan derfor lidt generelt sige, at for at få et hurtigt salg af villaen eller rækkehuset, skal det have energimærke A eller B, være på maksimum 150 kvadratmeter, højest sandsynligt et parcelhus opført i 1950 til 2000 og ligge i hovedstadsområdet. Så har man et billede af, hvad danskerne foretrækker, når de køber hus i dag” siger Birgit Daetz.

Statistikken dækker alle handler via ejendomsmæglerne i 2011.