Her tager det længst tid at komme af med huset

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Skal du sælge dit hus? Nogle steder i landet kræver det ekstra meget tålmodighed. Se her, hvor i landet salgstiden er længst.

I Danmark tager det i gennemsnit 170 dage at sælge et hus. Det viser tal fra Boligsiden.dk for salget i februar måned i år. Der findes dog et sted i landet, hvor det tager mere end dobbelt så lang tid at finde en køber, når huset først har ramt markedet. Det gælder på Læsø, hvor der i gennemsnit går 373 dage, før til salg-skiltet kan hives op af jorden.

Og det er ikke det eneste sted, hvor det kræver en god portion tålmodighed at være hussælger. I 14 postnumre ligger salgstiden på den øvre side af 250 dage, når man ser på huse solgt i 2018 og frem til nu.

”Vi skal helt tilbage til foråret 2014 for at se en gennemsnitlig salgstid på mere end 250 dage. Der er med andre ord nogle dele af boligdanmark, hvor den optur, der har været på markedet henover de seneste år, desværre endnu ikke kan aflæses i salgstiden,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Lokale købere

Top 10 over postnumre med længst salgstid er særligt præget af områder i Nordjylland, men også Vest- og Sydjylland er godt repræsenteret. Blot et enkelt postnummer på Sjælland er at finde på listen.

”Når man ser på listen over postnumre med længst salgstid, er der tale om områder, der generelt ligger yderligt. Her gælder det, at der ikke er samme konstante flow i tilstrømningen af nye købere som i de større byer, fordi en god del af køberne ofte skal findes lokalt. Det påvirker naturligvis den gennemsnitlige salgstid,” siger Birgit Daetz.

Hun peger desuden på, at der i yder- og landområderne ofte kan være andre faktorer, der påvirker salgstiden yderligere.

”Ønsker man at købe i et område, hvor boligerne ikke er nemme at omsætte, vil mange realkreditinstitutter forholde sig skeptisk til et potentielt boliglån. Det kan forlænge en købsproces – og i værste fald spænde ben for det. Derudover kan det være et stort spring at købe en bolig i et yderområde, hvis man er tilflytter, fordi det er en langsigtet beslutning at købe,” siger Birgit Daetz, og tilføjer:

”Sidst men ikke mindst spiller standen på et hus også ind på salgstiden, med mindre det ligger særdeles attraktivt, og det er ikke usædvanligt, at et hus i et yderområde trænger til en kærlig hånd.”

Top 10: Områder med længst salgstid for huse

PostnummerLandsdelGn.snitlig salgstid i dage
9940 LæsøNordjylland373
7730 HanstholmNordjylland300
7860 SpøttrupVestjylland279
7950 ErslevNordjylland275
6510 GramSydjylland275
9750 ØstervråNordjylland270
7323 GiveSydjylland266
8831 LøgstrupVestjylland266
4490 Jerslev SjællandVest- og Sydsjælland262
6440 AugustenborgSydjylland261

(Opgørelsen er baseret på handler af villaer og rækkehuse i 2018 og 2019, inklusiv skuffesalg. Projektsalg er ikke medregnet, og kun postnumre, hvor der har været minimum 25 salg i perioden, optræder i oversigten. Data er trukket 20. marts 2019. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om