Her kan du bytte din lejlighed for et hus

Hvordan køber du på tvangsauktion?

Foto: Boligsiden

Stærkt stigende lejlighedspriser og kun moderat stigende huspriser har overordnet set gjort bytteforholdet favorabelt, hvis du skal skifte lejligheden ud med et hus. Men i nogle kommuner er bytteforholdet bedre end andre. Se, hvor du får mest hus for pengene.

I december måned så vi, at salgsprisen på villaer var steget med 2,8 procent det seneste år, men salgsprisen på lejligheder var steget 4,2 procent. Det er en klar opbremsning af den udvikling i lejlighedspriserne, vi var vidne til i 2013. I december 2013 var lejlighedspriserne nemlig steget med 9,2 procent siden året før, mens salgspriserne på villaer kun var steget med beskedne 1,3 procent i samme periode.

Denne udligning i prisudviklingen har dog ikke gjort det til en dårlig forretning at skifte etageboligen ud med egen græsplæne og gyngestativ. Men der er helt klart områder, hvor du får mere ud af skiftet end andre.

”De områder, hvor bytteforholdet er mest favorabelt, når man går fra lejlighed til hus, er de kommuner, hvor der både er dyre lejligheder men også tilstrækkeligt med billige huse. I en stor kommune som Aarhus, er der dyre lejligheder, der trækker gennemsnitspriserne op, mens man i udkanten af kommunen stadig kan få rigtig billige huse”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Her får du mest hus for din lejlighed

Vejle er den kommune, hvor du kan bytte en 80 kvadratmeter stor lejlighed og få flest kvadratmeter villa ud af det. I Vejle kan du i gennemsnit få et hus på 115 kvadratmeter, hvis du køber og sælger til gennemsnitspriserne.

Men overraskende nok er Aarhus Kommune en skarp nummer to, hvor den 80 kvadratmeter store lejlighed kan byttes ud med et hus på 110 kvadratmeter. Dernæst kommer Køge, Esbjerg og Aalborg, hvor du også kan få 102-104 kvadratmeter hus.

Her kan du kun få et hus i størrelse XS

Det er dog ikke alle steder, hvor du slipper lige billigt fra at bytte lejligheden ud med hus. Bor du i Fredensborg, og får du den ide at flytte i hus, så kan din lejlighed på 80 kvadratmeter ikke indbringe dig mere, end hvad der svarer til 47 kvadratmeter villa. Så skal du ud at købe hus, kan du godt forberede dig på, at du skal have en snak med banken og derefter optage et noget større lån.

I Københavns vestegnskommuner Vallensbæk og Rødovre, er der kun lidt flere kvadratmeter at hente, nemlig ca. 63, så også her skal du forvente at tage en snak med banken, før du køber hus.

Se på listerne nedenfor, hvor du får mest og mindst hus for en 80 kvadratmeter stor lejlighed i samme kommune. Størrelsen er beregnet ud fra gennemsnitlige salgspriser i december måned og medtager kun kommuner, hvor der er data for salg af både lejligheder og villaer.

Her får du mest hus
1. Vejle: 115 kvadratmeter
2. Aarhus: 110 kvadratmeter
3. Køge: 104 kvadratmeter
4. Esbjerg: 102 kvadratmeter
5. Aalborg: 102 kvadratmeter

Her får du mindst hus
1. Fredensborg: 47 kvadratmeter
2. Vallensbæk: 63 kvadratmeter
3. Rødovre: 64 kvadratmeter
4. Gentofte: 64 kvadratmeter
5. Gladsaxe: 65 kvadratmeter