Her er antallet af hushandler fordoblet på fem år

Foto: Boligsiden

Der er godt gang i bolighandlerne, og fem steder i landet er antallet af hushandler faktisk fordoblet i løbet af de seneste fem år, viser nye handelstal fra Boligsiden.

Der bliver i øjeblikket underskrevet mange købsaftaler rundt omkring på de danske ejendomsmæglerkontorer. Nye handelstal fra Boligsiden viser, at der i årets første otte måneder indtil videre er solgt 33.768 villaer og rækkehuse i hele landet. Det er en fremgang på tre procent i forhold til samme periode i 2018.

Men kigger vi lidt længere tilbage i tiden, er der faktisk flere steder lokalt tale om en langt større fremgang.

Eksempelvis er antallet af hushandler i løbet af de sidste fem år mere end fordoblet i Langeland og Nyborg kommuner, når man sammenligner antallet af handler i årets første otte måneder i 2019 med samme periode i 2014.

Forventer fortsat fremgang

”Der er sket rigtig meget på boligmarkedet i de seneste år, og det afspejler sig i statistikkerne. I 2015 satte det store rentefald ind, og det har naturligvis haft en effekt på antallet af hushandler rundt omkring i landet. Flere har simpelthen fået råd til at købe ny bolig,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør på Boligsiden og tilføjer:

”I 2017 steg niveauet endnu engang, da højkonjunkturen for alvor bed sig fast med blandt andet øget beskæftigelse. Det høje salg af huse er fortsat ind i 2018 og ikke mindst i 2019, som vi forventer bliver det bedst sælgende år i dette årti. Renten er stadig så lav, at vi forventer, at salget af villaer og rækkehuse kan holde sit nuværende høje niveau.”

Kun tilbagegang i København

Handelstallene viser samtidig, at sammenlignet med den før nævnte periode i 2014 er der faktisk kun ét sted i landet, hvor der er tale om en tilbagegang. Det gælder i København, hvor antallet af hushandler er faldet med en beskeden enkelt procent på de fem år.

”Handelsaktiviteten har været stigende for alle boligtyper siden rentefaldet i 2015. Men det gjorde sig i begyndelsen særligt gældende i København, hvor antallet af hushandler faktisk toppede i 2015. Siden da er aktiviteten dalet en smule, hvilket også skal ses i sammenhæng med, at huspriserne i København er steget til et niveau, hvor langtfra alle kan være med,” siger Birgit Daetz.

Fremgang alle steder siden 2011

Går vi endnu længere tilbage i statistikken er der til gengæld kun fremgang at spore i alle landets kommuner.

Sammenligner man årets første otte måneder i 2019 med samme periode i 2011 er det Tønder Kommune, som står for den mindste fremgang. Men her er det samlede hussalg dog alligevel steget med 19 procent siden 2011.

Omvendt er det Dragør, Næstved, Holbæk, Helsingør og Skanderborg kommuner, der ligger i top. Her er hussalget steget mellem 166 procent og 138 procent sammenlignet med 2011.

Største fremgang i antal hushandler målt i forhold til 2014:

KommuneForskel i procent
Langeland122%
Nyborg113%
Holbæk108%
Hedensted106%
Struer103%

Tallene dækker over antal handler i perioden januar-august i 2014 sammenlignet med samme periode 2019. Oversigterne indeholder kun kommuner, som har haft minimum 50 handler i perioden. Kilde: Boligsiden

Største fremgang i antal hushandler målt i forhold til 2011: 

KommuneForskel i procent
Dragør1.66
Næstved1.53
Holbæk1.5
Helsingør1.49
Skanderborg1.38

Tallene dækker over antal handler i perioden januar-august i 2011 sammenlignet med samme periode 2019. Oversigterne indeholder kun kommuner, som har haft minimum 50 handler i perioden. Kilde: Boligsiden

Find mere om