Hele Danmarks boligmarked: Opsvinget har bidt sig fast på Vestsjælland

Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Boligsiden.dk undersøger tendenserne på boligmarkedet i Danmark og udgiver én artikel for hver af de 11 landsdele. I dag ser vi nærmere på Vest- og Sydsjælland, hvor den samlede købssum er steget med knap 130 procent på fem år. Det har haft særligt to positive effekter for boligmarkedet i landsdelen.

Artiklen her er den femte i temaet ”Hele Danmarks Boligmarked”, hvor Boligsiden.dk zoomer ind på boligmarkedet i landets 11 landsdele. Der bliver fokuseret på forhold, der er særlige for det specifikke område samt den seneste udvikling i priser, salgstal og udbud. Artikelrækken bliver løbende publiceret henover de kommende måneder.

Det går godt på boligmarkedet i Danmark. Opsvinget begyndte i de største byer, men nu mærker flere mindre byer på Sjælland det også.

Ser man på den samlede sum, der blev handlet boliger for på Vest- og Sydsjælland i november 2017, står det klart, at opsvinget har bidt sig fast. Med en omsætning på 682 millioner kroner har markedet oplevet en stigning på svimlende 130 procent set i forhold til omsætningen på 296 millioner kroner, der blev registreret for november måned tilbage i 2012.

Det kommer ikke bag på partner, afdelingsleder og ejendomsmægler i EDC Poul Erik Bech/ Brimer og Krag, Nicky Rud:

”Tallene for 2017 ligger i forlængelse af tallene for 2016, så det ser faktisk rigtig godt ud,” siger han.

Det er dog ikke den samlede købssum, han finder mest interessant, men nærmere hvad det har betydet for markedet:

”Salgstiden er blevet kortere, og priserne er blevet højere. Det er to vigtige ting, for det er netop det, sælgerne spørger til, når vi laver en kontrakt med dem,” forklarer Nicky Rud.

Samtidig er det samlede udbud af boliger blevet mindre, hvilket betyder, at der er flere interesserede i den samme bolig:

”Antallet af købere på markedet er nogenlunde konstant, men hvis udbuddet af boliger falder, kan prisen ikke på samme måde presses ned, så derfor viser tallene, at boligpriserne er steget. Tendensen er også, at når køber oplever, at boligen blev solgt til anden køber, er de hurtigere om at bestemme sig, næste gang de finder noget interessant – og de accepterer i højere grad prisen,” forklarer Nicky Rud.

De københavnske børnefamilier vil væk

Liggetiden på boliger i Vest- og Sydsjælland er droppet imponerende 62 procent over de seneste fem år, viser nøgletallene. Ser man på, hvem der har skabt denne positive udvikling, er tendensen den samme som i Østsjælland og i omegnen af København.

Børnefamilierne i København vil ud af de små lejligheder og have græs mellem tæerne:

”Boligejere, der har tjent godt på opsvinget på boligmarkedet i København, kan jo sælge og nærmest købe en bolig kontant i eksempelvis Næstved, hvor man får mange flere kvadratmeter for pengene,” vurderer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Når Nicky Rud viser boliger frem for tilflyttere fra København, lyder flere forklaringer om valget af Næstved, at det simpelthen er blevet for dyrt at bo i København, eller at pladsen i lejligheden er blevet for trang for børnefamilierne:

”Vi oplever, at folk flytter hjem til den by, de er vokset op i, for her har de en omgangskreds, og de har forældre, der kan hjælpe til med pasning”, forklarer han.

Der er dog en klar tendens til, at det er Vestsjælland, der har oplevet fremgangen, mens Sydsjælland stadig bøvler med lange salgstider på boligerne:

”Salgstiden er gået markant ned på Vestsjælland gennem de seneste fem år. Her er man stukket lidt af fra Sydsjælland, selvom man også der oplever, at det er gået fremad,” forklarer Birgit Daetz.

En del af forklaringen, er, at udflytterne beholder jobbet i København, fordi togforbindelsen er tilstrækkelig nem fra byer som Slagelse, Næstved og Ringsted. Nicky Rud forklarer i hvert fald at han har solgt boliger til pendlere.

Alle typer boliger kan sælges

Opsvinget på det vestsjællandske boligmarked er dog ikke alene skabt af københavnske børnefamilier, for interessen for andre boformer end hus med have er også steget:

”Lejligheder bliver faktisk solgt hurtigere end eksempelvis villaer, og nogle lejligheder bliver også solgt med udlejning for øje,” forklarer Nicky Rud.

Han forventer, at 2018 bliver ligeså givende som de seneste to år:

”Som det er i øjeblikket, kan vi faktisk sælge alle typer boliger, hvis altså sælger er realistisk omkring værdien,” vurderer han.

Fakta om Vest- og Sydsjælland:

Landsdelen dækker kommunerne

  • Faxe
  • Guldborgsund
  • Lolland
  • Holbæk
  • Kalundborg
  • Næstved
  • Odsherred
  • Ringsted
  • Slagelse
  • Vordingborg
  • Stevns
  • Sorø
Nøgletal*
nov. 2012
nov. 2017
Ændring i %
Salgspris, kr. per m2
7.3738.83219,8%
Salgstid, dage
284190-33,3%
Solgte, antal
29049370%
Solgte, kr.
296.717.620682.294.212129,9%
Salgsprocent
45,6%63,1%17,5%
Nedslag, kr. per m2
797415-48%
Udbud, antal
6.2254.91721,01%
Nye til salg, antal
45757138,22%
Udbudspriser, kr. per m2
9.06210.61817,17%
Liggetider, dage
758288-62%

*Alle nøgletal er hentet fra Boligsiden.dk’s udbudsstatistik, Boligsiden.dk’s opgørelse af handelsaktivitet og fra Boligsidens Markedsindeks.