Hele Danmarks boligmarked: Børnefamilier skaber vækst i Østsjælland

Foto: Boligsiden

Boligsiden.dk undersøger tendenserne på boligmarkedet i Danmark og udgiver én artikel for hver af de 11 landsdele. I dag ser vi nærmere på Østsjælland, hvor børnefamilierne i stor stil køber hus og sælger lejligheden i København.

Artiklen her er den første i temaet ”Hele Danmarks Boligmarked”, hvor Boligsiden.dk zoomer ind på boligmarkedet i landets 11 landsdele. Der bliver fokuseret på forhold, der er særlige for det specifikke område samt den seneste udvikling i priser, salgstal og udbud. Artikelrækken bliver løbende publiceret henover de kommende måneder.

Østsjælland er én af de landsdele i Danmark, hvor det går allerbedst på boligmarkedet i disse år. Her er salgstiden faldet mere end 35 procent på fem år. Samtidig blev der i september måned brugt over 700 millioner kroner på villaer og rækkehuse, og det er en stigning på godt 120 procent siden 2012.

Ejendomsmæglerne i området kan tydeligt mærke væksten, for de har travlt med at vise huse frem og forberede slutsedler for børnefamilier, der kommer til området for at få mere plads.

”Køberne er typisk børnefamilier, der sælger en lejlighed i København og køber en villa herude for at få mere plads, og fordi de gerne vil give deres børn et alternativ til at vokse op på stenbroen. Det alternativ skal indeholde hus, have og naturoplevelser, men de vil gerne bevare kontakten til byen, og derfor rykker de ud til os,” siger Kasper Sommer, der er ejendomsmægler og partner i home Roskilde City Erik Svendsen.

Hos home oplever de nemlig, at forældrene typisk fortsætter med at arbejde i København, mens børnene går i den lokale skole, og så nyder familierne naturen om eftermiddagen og i weekenden.

”Det tiltaler mange, at det er en kort tur i tog eller bil til jobbet og det pulserende liv i København. Mange har i forvejen en relation til det område, de køber bolig i, men der er også nogle, der vælger at slå sig ned herude på grund af naturen, eksempelvis skoven og Roskilde Fjord,” understreger Kasper Sommer.

Fremgang i alle fem kommuner

Det er altså blevet populært at flytte til Østsjælland, der oplever fremgang i huspriserne i alle landsdelens kommuner. Især i Lejre Kommune er priserne steget meget, og med en stigning det seneste år på 14,4 procent er de områdets topscorer.

”Landsdelen har alt det, der skaber et boligmarked i vækst. Priserne stiger, der bliver handlet mange huse, og der kommer mange nye til salg. Og så ligger det i overskuelig afstand til København. Mod Solrød, Greve og Køge i syd kommer der ny togforbindelse ind til byen, og mod vest kommer intercitytoget forbi. Her har priserne i Lejre et noget lavere udgangspunkt end i Roskilde, og det tiltrækker køberne,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk, og bliver suppleret af Kasper Sommer:

”Lejre satser på vedvarende energi og markedsfører sig som grøn kommune, og det betyder også noget for efterspørgslen på huse i Lejre.”

Afhængigheden af lejligheder i København

Fremgangen i Østsjællands fem kommuner er på mange måder afhængig af boligpriserne i Hovedstaden. Siden renten faldt til et historisk lavt niveau i februar 2015, er priserne på ejerlejligheder i København steget med 36 procent. Det betyder, at mange købere fra hovedstaden har friværdi med, som de kan lægge i huset i Østsjælland, hvilket fører til den øgede aktivitet på markedet og de stigende priser.

”Der bliver solgt mange lejligheder i København, så der er mange, der kan komme af med lejligheden med en god fortjeneste, så de kan få et rigtig fint hus herude. Salget er afhængigt af det øvrige marked, og går lejlighedssalget i stå i København i dag, så vil vi se et fald i salget af villaer herude i morgen,” siger Kasper Sommer.

Fakta om Østsjælland:

Østsjælland er en landsdel i Danmark, der omfatter de fem kommuner:

  • Greve
  • Køge
  • Lejre
  • Roskilde
  • Solrød

10 nøgletal for boligmarkedet i Østsjælland i oktober 2012 og oktober 2017 (villaer og rækkehuse):

Nøgletal*20122017Ændring i %
Salgspris, kr. per m214.82019.555+31,9
Salgstid, dage159103-35,2
Solgte, antal156257+64,7
Solgte, kr.333.111.500734.941.660+120,6
Salgsprocent56,073,2+17,2
Nedslag, kr. per m2775461-40,5
Udbud, antal1.4621.336-8,6
Nye til salg, antal239331+38,5
Udbudspriser, kr. per m217.43221.929+25,8
Liggetider, dage426145-66,0

*Alle nøgletal er hentet fra Boligsiden.dk’s udbudsstatistik, Boligsiden.dk’s opgørelse af handelsaktivitet og fra Boligsidens Markedsindeks.

Foto i toppen af artiklen er fra Frederiksborgvej 228, Himmelev, 4000 Roskilde, der aktuelt er til salg på Boligsiden.dk. Huset ligger ned til Roskilde Fjord.