Håndværkerfradrag kan få betydning for valg af bolig

Håndværkertilbud

Foto: Boligsiden.

Håndværkerfradraget er blevet grønt, og det betyder, at der stadig er penge at hente, hvis du vil isolere din bolig, få nye vinduer eller tag. Men det kan måske også få betydning for dit valg af bolig.

Går man op i de klimavenlige og energibesparende løsninger, kan det være svært at få sig selv til at købe et hus med energimærke E, F eller G. Men det er netop disse boliger, hvor man har bedst mulighed for at rykke rigtig meget ved mærkningen ved at energirenovere. Derfor kan du også se de energitunge boliger som en mulighed for i sidste ende at få en energioptimeret bolig – og endda få en økonomisk håndsrækning samtidig.

Har du ikke pengene til at købe en energioptimeret bolig, kan du nemlig nå langt ved at give en af de mere energitunge – og derfor billigere – boliger en overhaling, og her giver håndværkerfradraget dig en hjælpende hånd. I 2016 er fradraget blevet grønt, og der er 12.000 kroner at hente i fradrag pr. voksen i husstanden på energiforbedrende løsninger i hjemmet. For mange af de boliger, der er til salg, kan du nemt se, hvilke energiforbedringer, der er rentable, og hvad de kommer til at koste.

”Når man ser på boliger på Boligsiden.dk, kan man klikke på energimærke-ikonet, og komme direkte til en beregning på Energistyrelsens website, hvor man for mange af husene kan se, hvor meget man kan forbedre boligens energimærke, og hvad det koster”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Som boligkøber kan du derfor hurtigt danne dig et overblik over, hvad mulighederne er i den bolig, du har udset dig. Der kan være mange penge at spare ved at erstatte et gammelt oliefyr med fjernvarme, få efterisoleret eller sat nye vinduer i.

Du kan også bruge håndværkerfradraget på at få en energirådgiver ud i boligen og rådgive om de energiforbedringer, du kan foretage. Energirådgiveren kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor og hvordan du bedst kommer i gang med at energirenovere.

Dyr bolig eller udgifter på energiforbedringer?

En klimavenlig bolig har mange fordele. Du sparer ikke bare penge på varmeregningen; du får også et bedre indeklima og undgår træk. Men energirigtige boliger er dyre; Villaer med energimærke A sælges i gennemsnit for 69 procent mere end villaer i al almindelighed. I praksis betyder det, at der i gennemsnit skal betales over en million ekstra for huset med A-mærket.

”For en million kroner kan man komme rigtig langt i forhold til at energioptimere et ældre hus. Og typisk kan man for beløb, der er langt mindre både efterisolere, få nye vinduer og udskifte en ikke økonomisk varmekilde. Man skal derfor ikke være så bekymret for at smide penge efter energirenovering, for hvis alternativet er at købe et lavenergihus, så er det langt dyrere”, siger Birgit Daetz, der påpeger, at den høje pris for lavenergihusene også hænger sammen med, at de er relativt nybyggede og alene derfor har en højere pris.