Gyldne tider for sommerhussælgere: Der gives rekordlavt nedslag i pris

Foto: Boligsiden

I maj blev der i gennemsnit slået 690 kroner af kvadratmeterprisen på sommerhuse. Det er det laveste niveau i de seneste årti, viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Der er rift om sommerhusene i Danmark i øjeblikket. Danskerne skal holde ferie hjemme, og det kombineret med et lavt udbud skaber stor efterspørgsel på de eftertragtede kvadratmeter i det danske sommerland.

Det afspejler sig nu i priserne. Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at salgspriserne på sommerhuse er steget med 1,2 procent den seneste måned og 3,0 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Samtidig er det blevet sværere for køberne at forhandle sig frem til et nedslag i prisen.

”I maj måned har vi registreret det gennemsnitligt laveste niveau for nedslag i prisen på sommerhuse siden 2010. Det hænger selvfølgelig sammen med den massive efterspørgsel, som der i øjeblikket er på sommerhusene. Når der står flere købere i døren, er det også lettere for sælgeren at afvise et nedslag i prisen,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Den landsdækkende tendens viser altså et fald i det gennemsnitlige nedslag i prisen på sommerhuse. Men der er dog regionale forskelle.

I Region Sjælland finder vi det største fald på 36 procent i det seneste år, og dermed lander det gennemsnitlige nedslag i pris her på 527 kroner per kvadratmeter. Omvendt tegner Region Syddanmark sig for en stigning i det gennemsnitlige prisnedslag på 14 procent, og her bliver der nu giver 892 kroner i nedslag i pris per kvadratmeter.

Usædvanligt selv for årstiden

Det er ikke unormalt, at det gennemsnitlige nedslag i pris falder i løbet af foråret og sommeren, hvor der traditionelt set er flere købere på markedet for sommerhuse.

Men selv det taget i betragtning, er det nuværende niveau atypisk.

”Til sammenligning lå det gennemsnitlige nedslag i prisen på sommerhuse i maj sidste år på 820 kroner per kvadratmeter – altså et fald på 16 procent på et år. Og det næstlaveste niveau, vi har registreret, var i juni sidste år, hvor der i gennemsnit blev slået 776 kroner per kvadratmeter. Så vi er et godt stykke under den hidtidige rekord,” siger Birgit Daetz.

Sælgerne er tålmodige

I takt med de mindre nedslag i pris, er den tid, som det i gennemsnit har taget at sælge sommerhusene, steget med 0,5 procent det seneste år.

”Ikke nok med at sælgerne i mindre grad giver afslag i pris. De er samtidig tålmodige og lader sig ikke friste af hurtige handler. Det er endnu et tegn på den heftige aktivitet og de mange interesserede købere, som vi ser på sommerhusmarkedet lige nu,” siger Birgit Daetz.

Nedslag i kvadratmeterprisen for sommerhuse (maj 2020):

RegionNedslag (kr. pr. kvm.)Ændringer seneste månedÆndringer seneste år
Hele landet690-14%-16%
Region Hovedstaden623-18%-4%
Region Midtjylland648-18%-21%
Region Nordjylland906-14%-13%
Region Sjælland527-16%-36%
Region Syddanmark892-6%14%

(Kilde: Boligsiden)