
Fastforrentede lån er på grund af krisen i Grækenland steget til et niveau, hvor låntypen igen bliver et godt alternativ til flekslån. En konverteringsbølge kan derfor være undervejs. Dette og meget andet skrev pressen om boligmarkedet i uge 18.
Solgt eller gratis sætter turbo på det fynske boligmarked
I februar lancerede home solgt eller gratis i samtlige 170 forretninger til alle de sælgere, der ønskede det, når de har sat deres hus eller lejlighed til salg hos home. Det fik flere konkurrenter til at følge trop.
Med udgangen af april udløb den landsdækkende kampagne, men mange home-mæglere fortsætter med solgt eller gratis som et tilbud til de sælgere, der ønsker det. På Fyn har kampagnen været en stor succes.
”home på Fyn har haft et solidt fælles fodslag og fået et godt udbytte af solgt eller gratis-kampagnen,” siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i home: ”Kampagnen har også haft stor effekt for kæden på landsplan. Vi har fået 8-9 procent flere emner til salg og formået at sætte os på positionen som kæden med solgt eller gratis. Ret hurtigt efter lanceringen i februar fulgte flere konkurrenter trop, men vi har fået et forspring, som det i høj grad er lykkedes os at udnytte lokalt.”
Fyens Stiftstidende, bogodt, side 48 (9. maj 2010)
Boligejere er historisk sårbare
Danskerne har taget de variable boliglån til sig.
Tal fra Realkreditrådet viser, at 2/3 af alle danske boligejere i øjeblikket har et rentetilpasningslån. Resultatet er, at boligejerne i Danmark aldrig har været mere sårbare over for en stigende rente, viser en beregning, som Nykredit har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.
Samtidig vurderer flere økonomer, at renten vil stige i løbet af det kommende år. Hvis renten stiger med 2 procentpoint, vil det resultere i en stigning i renteudgifterne på 2,8 pct. af bruttoindkomsten, viser analysen fra Nykredit. Dermed er rentefølsomheden næsten firedoblet siden foråret 2008.
”Vi har en historisk høj rentefølsomhed, og vi har nået et bekymrende niveau,” konstaterer John Madsen, cheføkonom i Nykredit.
Selv om danskerne strammede livremmen og sparede op i 2009, viser tal fra finanskoncernen, at danskerne ikke sparede op i boligen. De seneste år er antallet af boliglån med afdragsfrihed i Nykredit og Totalkredit steget med ét procentpoint hvert kvartal. I løbet af årets tre første måneder var ca. 65 pct. af alle boliglån i koncernen afdragsfrie.
Det betyder, at der af den samlede boliggæld bliver betalt afdrag på 47 pct., mens 53 pct. af gælden er afdragsfri.
”Det er meget populært, men det stiller også store krav til boligejerne. Man skal bruge perioden med afdragsfrihed fornuftigt, f.eks. ved at afdrage på anden og dyrere gæld. Et vigtigt aspekt er, at mange boligejere med afdragsfrihed også har et variabelt lån. Det gør dem særligt udsatte, for så er der ikke flere knapper at skrue på,” siger John Madsen.
Samtidig har friværdierne fået et stort hak ned på grund af de faldende boligpriser. Siden 2007 er friværdierne faldet omkring 560 mia. kr., så boligejerne i dag har en samlet friværdi på omkring 1.000 mia. kr., hvilket svarer til niveauet i 2005.
Epn.dk (8. maj 2010)
Boligkøbere er blevet vilde med villalejligheder
Danskerne ser gode muligheder i at dele en villa.
Det får efterspørgslen til at stige på villalejligheder, hvor den gennemsnitlige salgspris er steget med syv procent inden for det seneste år. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
En villalejlighed består som oftest af den ene halvdel af et etagehus, hvor to familier har hver sit plan med egen indgang. De kan lave mad i hvert sit køkken, bade under hver sin bruser, samtidig med at man har adgang til en fælles græsplæne foran villaen.
Dermed giver det en familie muligheden for at få et hus med have på en central belligenhed til halv pris. Og derfor bruger mange familier det også som en startbolig.
Det fortæller ejendomsmægler Torben Haraldsted, der er medejer i Danbolig i Gentofte Kommune. Et af de steder i landet, hvor der er flest delevillaer.
”Vi står og mangler gode emner til salg”, siger Torben Haraldsted, der har mærket en ”klar øget interesse” inden for det seneste halve år.
Lone Bøegh Henriksen driver 10 Home forretninger i Københavnsområdet, og kan også mærke en stigende interesse.
”Det er typisk unge børnefamilier, der er på udkig efter en billigt bud på et hus med have”, fortæller Lone Bøegh Henriksen.
Ejendomsmæglerne mener, at efterspørgslen stiger, da villalejligheder ikke er steget så meget, som andre boligtyper i de Københavnske forstæder.
Samtidig har man stadig muligheden for at gøre en god handel.
Selv om efterspørgslen har gjort det sværere at prutte om prisen, så er der i gennemsnit stadig blevet skåret omkring 77.000 kroner af udbudsprisen på de solgte villalejligheder i 2010. Det skal ses i forhold til en gennemsnitlig salgspris på omkring 2,5 millioner kroner.
Man skal dog gøre sig visse overvejelser, før man beslutter sig for at købe et halvt hus.
Med i købet får man sig nogle meget tætte naboer, man ikke kun deler have med, men som man også skal være enige med om de juridiske detaljer i kontrakten.
Ellers kan der hurtigt opstå konflikter mellem stukloftet, påpeger eksperter, der har udformet nogle gode råd til, hvordan man gør sig en god handel med en villalejlighed.
”Det er et af de fællesskaber, der ikke kalder sig for fællesskaber. Det er jo lidt lige som et bofællesskab. Det kan ende med at komme bag på folk”, understreger Jesper Bastholm Munk, der er faglig leder hos Center for Konliktløsning.
Uventede udgifter kan også hurtigt komme bag på nybagte købere. Det fortæller formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen.
”Markedet er frit og ureguleret, og det sætter høje krav til parternes evne til at enes om en fornuftig kontrakt”, siger Jan Schøtt-Petersen …
Markedet for villalejligheder er brændende varmt. I gennemsnit bliver der kun blevet slået tre procent af prisen i år mod fem procent sidste år..
Politiken.dk (7. maj 2010)
Græsk krise kan udløse konverteringsbølge
Fastforrentede boliglån på 4 pct. kan efter krisen i Grækenland blive et attraktivt alternativ til flekslån.
I går steg kursen på denne lånetype til lige omkring kurs 95, som er den magiske grænse for, hvornår banker og realkreditinstitutter vurderer, om kursen på et boliglån er attraktiv eller ej.
Det skriver dagbladet Børsen.
”Potentielt set, så kan kursstigningen åbne op for en konverteringsbølge. Som tingene er lige nu, så går stort set alle vores kunder ud af døren med et flekslån. Der har ikke været et fastforrentet alternativ, men det er der altså nu,” siger Elisabeth Toftmann Asmussen, cheføkonom i Realkredit Danmark.
I øjeblikket har Realkredit Danmark udstedt for 300 mio. kr. i 30-årige fastforrentede boliglån.
Ikke siden perioden 2003-2005 har de fastforrentede 4-procentslån været kurssat så attraktivt.
”Vi har frarådet lånet, fordi der ville være for mange risici, når kursen lå nede omkring 93. Nu er vi kommet op kurs 95, så er vi ikke så bekymret for indlåsning (indebærer, at der er for beskeden omsætning i obligationen bag lånet, red.). Kommer vi op i en størrelse på en halv mia. kr. i lånene, så forsvinder bekymringen helt,” siger Elisabeth Toftmann Asmussen.
Epn.dk (6. maj 2010)
Færre husejere går fallit
Bedringen på boligmarkedet smitter nu af, så der er langt færre tvangsauktioner end tidligere.
Antallet af tvangsauktioner faldt fra 498 i marts til 380 i april. Tallet er korrigeret for sædvanlige sæsonudsving.
Der er tale om et fald i antallet af tvangsauktioner på hele 24 pct. på en enkelt måned, oplyser Danmarks Statistik.
Opgørelsen over tvangsauktioner omfatter alle typer ejendomme, dvs. både boliger, landbrug og erhverv.
Det er især antallet af tvangsauktioner over enfamiliehuse og ejerlejligheder, der er faldet.
Der blev således kun kundgjort 209 tvangsauktioner over enfamiliehuse, hvilket er 90 færre end måneden før. Også her er tvangsauktionerne opgjort i sæsonkorrigerede tal, hvor der er taget hensyn til de tre påske-fridage i april.
Antallet af tvangsauktioner over ejerlejligheder er faldet endnu mere markant: Fra 59 tvangsauktioner i marts til 40 i april. Det er et fald på 32 pct.!
Det kraftige fald i tvangsauktioner kommer samtidig med, at boligmarkedet er vendt, renten er faldet, og der er både svagt stigende priser på både huse og især ejerlejligheder. Samtidig er antallet af gennemførte bolighandler steget kraftigt.
Samtidig er ledigheden ophørt med at stige. Det gjorde den allerede for et halvt år siden, idet der er registreret faldende ledighed de seneste fem måneder.
Epn.dk (6. maj 2010)
Boligpriserne stiger i hele København
Det københavnske boligmarked er ved at komme sig oven på sidste års prisfald. I samtlige af hovedstadens fire kommuner stiger udbudsprisen på boliger, og særligt Dragør er højdespringer. Det viser helt nye tal fra www.boligsiden.dk.
Boligsælgere i København kan glæde sig over muligheden for at kunne sælge til en højere pris end samme periode sidste år.
Hvor udbudsprisen i resten af landet i gennemsnit er faldet med syv procent, kan sælgere i København i dag kræve fem procent mere end sidste år. Således må en boligkøber i dag i gennemsnit betale omkring 3,7 mio. kroner, hvis drømmeboligen ligger i hovedstaden.
– Der er flotte stigninger i udbudspriserne i alle Københavns fire kommuner. For tre måneder siden var det kun i Dragør. Til gengæld ligger Dragør stadig helt fremme i førerfeltet, når det gælder prisstigninger, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Tårnby Bladet, 1. sektion, side 3 (5. maj 2010)
9 af 10 huse sælges med rabat
Det kan godt betale sig at byde under udbudsprisen, hvis man er på udkig efter ny bolig. Ni ud af ti bolighandler ender i øjeblikket med et nedslag i prisen til køberen, viser tal fra boligsitet Boliga.dk.
I de første tre måneder af 2010 blev 90 procent af villaerne solgt under udbudsprisen. Ejerlejligheder blev solgt under udbudsprisen i 84 procent af tilfældene.
Villaer og rækkehuse blev i snit solgt 10,6 procent under udbudsprisen, mens ejerlejligheder blev solgt med en rabat på 8,4 procent i første kvartal af 2010.
Ifølge Boliga.dk er de nordjyske købere bedst til at prutte om prisen.
I Thisted Kommune i Nordjylland har rabatten på villaer været landets højeste med gennemsnitligt 17,3 procent, mens nabokommunen Jammerbugt er nummer to med 16,7 procents rabat på villaerne.
På tredjepladsen kommer sjællandske Fakse Kommune med prisnedslag på 16,7 procent på villaerne.
Derimod er sælgerne i Greve, Fredensborg og Slagelse ikke sådan at handle med. Her er landets mindste rabatter på husmarkedet med lige omkring seks procent.
På markedet for ejerlejligheder har de københavnske sælgere hugget 8,7 procent af prisen ved handlen, mens man i Århus har givet 7,8 procents rabat og i Aalborg 3,2 procent i rabat.
Epn.dk (Erhverv På Nettet) (5. maj 2010)
Boligejere udskyder afdragene
Hvorfor betale i dag, hvad du kan udskyde på ubestemt tid.
Sådan tænker mange danskere tilsyneladende, når de skal låne penge til en ny bolig.
I første kvartal i år var knap 65 procent af alle nye boliglån i Nykredit og Totalkredit afdragsfrie, og de seneste par år har afdragsfriheden stille og roligt øget sin andel med cirka et procentpoint pr. kvartal.
Flere sikrer sig dog mod rentestigninger med renteloft, siger Nykredits cheføkonom John Madsen.
– Men vi ser samtidig en klar tendens til, at boligejerne søger større sikkerhed omkring deres boligøkonomi. Det viser sig ved, at lysten til at kombinere afdragsfrihed med variabel rente er på retur, siger Nykredits cheføkonom John Madsen.
Mens stort set alle afdragsfrie lån var variabelt forrentede i begyndelsen af 2009, er andelen nu faldet til godt 70 procent.
Danskerne sparede sidste år 81 milliarder kroner op og var dermed tæt på at slå opsparingsrekorden på 87 milliarder kroner fra 2001.
Målt på den samlede boliggæld betales der nu kun afdrag på 47 procent af gælden, mens 53 procent er afdragsfri.
Epn.dk (5. maj 2010)
Danskere vender hjem til billigere boliger
Det er ikke kun længslen efter hjemlandet, familie og venner, der får stadig flere danskere til igen at rykke teltpælene op og flytte hjem fra Skåne. Mere kølige økonomiske overvejelser spiller også ind i beslutningen …
– Prisforskellen på at bo i Danmark og Sverige er blevet udlignet. Det fald, vi nu oplever i boligpriserne i København og Storkøbenhavn, har ikke været nær så kraftigt i Sydsverige, siger Christian Wichmann Mathiessen, der er professor på Geografisk Institut ved Københavns Universitet.
– Folk, der før ikke kunne købe sig ind på boligmarkedet i Storkøbenhavn, har nu valget. De ser det som en anledning.
Samtidig er muligheden for at udnytte den lave svenske krone blevet mindre for dem, der arbejder i Danmark og bor i Sverige.
– På det seneste er der sket en stigning i den svenske krones værdi. Stigningen har ikke været stor, men immervæk omkring 10 procent, og det kan mærkes i budgettet, siger Christian Wichmann Mathiessen og understreger de økonomiske vindes fortsatte præg på bevægelsen i Øresundsregionen.
– Tendensen til, at folk flytter til Sverige for at udnytte billige priser, eller for den sags skyld svenskere, der flytter til Danmark i samme ærinde, vil fortsætte. Prisforskellene svinger hele tiden, siger han.
Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik tog næsten 3.000 mennesker sidste år turen over Sundet fra Skåne for at slå sig ned i det østlige Danmark.
I forhold til 2008 er dette en stigning på 16 procent. Godt og vel hver anden person i gruppen af mennesker, der flytter mod vest, er født i Danmark, mens hver tredje er født et andet sted end Danmark og Sverige.
Epn.dk (4. maj 2010)
Eksperterne er næsten enige: Køb bolig nu
Overskrifter som ”Nu stiger huspriserne” og ”Boligopturen har sat sig fast” dukker jævntlig op i medierne – også på Politken.dk. Og nu kommer der så endnu én.
B.T. har talt med fire boligeksperter og tre af dem vurderer, at boligmarkedet lige nu er gunstigt for køberne.
”Hvis man som potentiel boligkøber har et boligbehov og økonomien til det og i øvrigt et job, som ikke er i farezonen, så vil jeg ikke betænke mig på at at slå til nu. Så er der ingen grund til at vente længere”, siger cand.polit. og indehaver af den uafhængige boligrådgivningsvirksomhed, Boligoekonomen.dk, Poul Gammelgaard til B.T.
Men han understreger samtidig, at man skal have så meget luft i sin privatøkonomi, at man kan holde til at rente stiger til seks-syv procent.
”Man skal ikke lade sig friste alene på grund af det historisk leve renteniveau, for den fremtidige renteudvikling, er der ingen af os, der kender”, siger han.
Han bliver bakket op af cheføkonom Elisabeth Toftmann Asmussen i Realkredit Danmark, der lever af at give realkreditlån til boligkøbere. Hun understreger også, at familiens økonomi skal være på plads. Men siger så:
”Det er nu et bedre tidspunkt end set længe at slå til på boligmarkedet”.
Realkredit Danmarks prognoser viser, at boligpriserne vil stige i hvert fald frem til slutningen af 2011.
Men boligøkonom Jens Lunde fra Copenhagen Business School (CBS) er ikke så optimistisk som sine to kolleger. Han tror ikke på, at de små stigninger i boligpriserne, som vi ser lige nu, vil fortsætte.
Han peger på tre faktorer, der peger den forkerte vej set med boligkøberøjne:
For det første vil renten på et tidspunkt stige. Dernæst kan den græske krise få betydning for dansk økonomi og dermed danske boligejere. Og sidst men ikke mindst ved ingen, hvordan regeringens besparelser vil betyde for privatøkonomien.
”Hvad enten det bliver lukket med offentlige besparelser eller højere skatter og afgifter, vil det mindste købekraften”, siger han til B.T.
Politiken.dk (3. maj 2010)