Godt sommerhussalg er ulige fordelt

Foto: Boligsiden.

Sommerhussalget i 2014 tegner indtil videre til at blive det bedste i fire år. Men kun ca. halvdelen af sommerhuskommunerne har haft flere salg, viser tal fra Boligsiden.dk.

Der er blevet solgt igennem på det danske sommerhusmarked i år. Til dato er der solgt langt flere sommerhuse end i samme periode i de foregående år, og alt tyder på, at 2014 ender med et rekordhøjt sommerhussalg. Fra januar til august er der i år solgt 3.886 sommerhuse mod 3.752 sommerhuse i samme periode sidste år. Siden 2010 har sommerhussalget fra januar til august ikke ligget så højt som i år.

Men kigger man under overfladen, er salget ikke ligeligt fordelt. Mens nogle kommuner har haft et forrygende år med et øget antal solgte sommerhuse, må andre kommuner erkende, at færre sommerhuse har skiftet hænder i årets første otte måneder end i samme periode sidste år.

”39 kommuner har solgt flere sommerhuse i år sammenlignet med samme periode sidste år. 33 kommuner har solgt færre, og ni kommuner har haft et uændret salg. De resterende kommuner har ikke haft nogen sommerhushandler”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Vi køber sommerhus på solskinsøen

Blandt de kommuner, der har haft et øget salg i år, er der kommuner som Furesø, der har oplevet en stigning i salget på 100 procent, men det betyder blot, at der er solgt to sommerhuse i stedet for et. Andre kommuner med et større sommerhusmarked har oplevet en mere reel stigning.

Det drejer sig blandet andet om solskinsøen Bornholm, der i år har solgt 133 sommerhuse, hvilket er en klar stigning fra de 68 sommerhussalg, klippeøen kunne mønstre i samme periode sidste år.

”Sommerhussalget på Bornholm er steget med 96 procent. Det er en markant stigning i en kommune, der i forvejen har mange sommerhussalg”, siger Birgit Daetz.

Også Faaborg-Midtfyn har klaret sig rigtig godt i år med en stigning på 91 procent i antallet af sommerhushandler. Her er antallet dog blot steget fra 11 til 21 handler.

I Holstebro har 40 sommerhuse skiftet hænder i år mod 27 sidste år, hvilet svar til en stigning på 48 procent.

Færre sommerhushandler i Syd- og Nordjylland

Blandt de kommuner, der sidder på en stor del af sommerhusmarkedet, har tre kommuner i Sydjylland måtte erkende, at sommerhussalget i år ikke er, hvad det har været, på de kanter. Kolding, Tønder og Sønderbog har måtte sige farvel til mellem 16 og 33 procent af sidste års sommerhushandler. Sønderborg har det største fald og er gået fra 36 handler sidste år til 24 handler i år.

Længere nordpå er Jammerbugt Kommune gået fra 240 handler til 150, hvilket er et fald på 38 procent. Og også Vesthimmerland har haft et mærkbart fald i antallet af handler og er gået fra 59 handler sidste år til 40 i år – et fald på 32 procent.

Slutspurt kan ændre resultatet

Selvom tendenserne er klare i forhold til udviklingen i det samlede sommerhussalg, kan de enkelte kommuner stadig nå at ændre på resultatet i årets sidste måneder. Historisk set er det dog ikke i vinterhalvåret, at de fleste sommerhuse bliver solgt, så der skal en ekstraordinær indsats til, hvis kommunerne, der er bagud på salgstallene, skal komme på niveau med 2013.

Top 3 kommuner med størst stigning i antal handler (min. 10 handler i både 2013 og 2014):

1. Bornholm (+96 %)

2. Faaborg-Midtfyn (+91 %)

3. Høje Taastrup (+73 %)

Top 3 kommuner med størst fald i antal handler (min. 10 handler i både 2013 og 2014):

1. Jammerbugt (-38 %)

2. Sønderborg (-33 %)

3. Vesthimmerland (-32 %)

Find mere om