Gode besparelser: Køb sommerhus i de kolde måneder

Foto: Boligsiden

Det kan godt betale sig at købe sommerhus om vinteren. I juni, hvor priserne topper, er det 6,3 procent dyrere at købe i forhold til i december måned, viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Når solen skinner, græsset er grønt og stranden kalder, er det nemt at drømme sig væk i tanker om sommerhuskøb. Omvendt trækker de mørke sommerhusområder i mindre grad, når temperaturen nærmer sig nulpunktet, og der generelt er mere gråvejr end grillhygge på programmet. Men er et sommerhus på ønskelisten, kan det ganske bogstaveligt godt betale sig at se sig om efter en ferieresidens i løbet af årets koldeste måneder.

En ny opgørelse fra Boligsiden.dk, baseret på sommerhushandler fra 2010 og frem til nu, viser, at priserne er 6,3 procent højere i juni, som er den dyreste måned, sammenlignet med december. Og generelt er vintermånederne de mest attraktive prismæssigt, idet også januar og februar ligger omkring fire procent under de gennemsnitlige junipriser.

”Priserne på boligmarkedet reagerer på stigninger og fald i efterspørgslen, og der er generelt mere interesse for sommerhuse i foråret og først på sommeren, hvor salget er rigtig godt. Derimod er der færre om buddet henover vinteren, og det giver mulighed for at gøre en god handel, idet forhandlingsgrundlaget i langt højere grad er i købers favør på denne tid af året,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Længere salgstid i december

Et parameter – udover sæson – der kan få en indvirkning på prisen, er salgstiden, som er 11 procent kortere i juni og 17 procent kortere i juli i forhold til december måned.

”Salgstiden afspejler efterspørgslen, så når vi ser, at det tager betragteligt længere tid at finde en køber i særligt december og januar, betyder det også, at man som sælger må være indstillet på risikoen for at skulle give et nedslag i prisen,” siger Birgit Daetz.

Er du kommet på sommerhustanker?

Sæsonudsving i salgspriser på sommerhuse:

MånedForskel i pris ift. december
Januar1,5 %
Februar1,4 %
Marts2,4 %
April5,8 %
Maj5,2 %
Juni6,3 %
Juli3,5 %
August3,9 %
September5,0 %
Oktober2,4 %
November3,2 %
December0,0 %

(Opgørelsen er baseret på salgspriser på sommerhuse siden 2010. Den procentvise forskel er opgjort med december som udgangspunkt. Måneden optræder derfor som 0,0 procent. En positiv forskel betyder, at den gennemsnitlige salgpris er højere. Kilde: Boligsiden.dk)

Find mere om