Forårets ferietakter præger pulsen på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Grafen for udviklingen i såvel salg og sælgerlyst på boligmarkedet har skiftet retning nærmest uge for uge i den seneste tid. Forårets spredte helligdage bidrager til at give et ekstra skub til rutsjebaneturen, og i sidste uge blev det tidligere fald i handelsaktiviteten således endnu engang vendt til en stigning.

Det går op, og det går ned på boligmarkedet. Sådan har det altid været, og her i forårsmånederne er udviklingen ekstra tydelig fra uge til uge.

Boligsidens nye ugetal viser for eksempel en stigning i både antal solgte boliger samt antal nye boliger til salg i sidste uge (uge 20). Det skete vel at mærke efter et fald i aktiviteten i forrige uge, og sådan har det været igennem de seneste uger på boligmarkedet. Præcis som det plejer.

”Foråret byder på flere helligdage, som betyder ekstra ferie til mange mennesker. Det afspejler sig selvfølgelig også i handelsaktiviteten på boligmarkedet, da der i visse uger ganske enkelt er færre dage til at handle i. Omvendt vil der i ugerne umiddelbart efter helligdagene måske være et ’opsparet behov’, som viser sig i flere handler. Derfor er det også for tidligt at konkludere, hvorvidt sidste uges stigning i aktiviteten er udtryk for mere end blot forårets sædvanlige ferietakter,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Slut for nu

Ser vi nærmere på de konkrete tal blev der i uge 20 samlet solgt 2.827 boliger. Det er en stigning på 20 procent i forhold til uge 19, og samtidig ligger handelsaktiviteten 63 procent højere end gennemsnittet for samme uge i årene 2015-2019.

”Sammenligner vi med uge 20 sidste år, så vi også her en stigning i boligsalget. Det skete efter et fald i boligsalget i uge 19 sidste år, hvor Store Bededagsferien lå. Men hvor vi sidste år havde flere helligdage i vente på dette tidspunkt af året, er der ikke udsigt til flere helligdage i år,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Vi er lige kommet igennem pinsen, og det vil formentlig vise sig i tallene for denne uge. Tilbage er kun grundlovsdag, som i år falder på en lørdag og derfor ikke får den store effekt. Så det interessante bliver at se, hvordan både boligsalget og sælgernes lyst til at sætte boligen til salg udvikler sig i de kommende uger frem til sommerferien.”

Det er især salget af villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder, der er steget i uge 20. Salget af huse lå i sidste uge dermed 69 procent højere end gennemsnittet for samme uge i 2015-2019. Og salget af ejerlejligheder placerede sig 43 procent højere end gennemsnittet.

Samtidig er der flere sælgere, der har meldt sig på boligmarkedet. I sidste uge blev der sat 3.392 nye boliger til salg, hvilket er 23 procent flere end i forrige uge og 35 procent flere end gennemsnittet for samme uge i de tidligere år.