Før du sælger: Få styr på din tilstandsrapport

Håndværkertilbud

Foto: Boligsiden.

Når du skal sælge dit hus, bør du få lavet en tilstandsrapport, der fritager dig for ansvar for skader på huset, efter du har solgt. Få styr på, hvad de typiske skader er, og tænk over, om du kan udbedre skader, inden den byggesagkyndige laver rapporten.

Har du prøvet at sælge dit hus i forbindelse med en flytning, har du formentlig også stiftet bekendtskab med en tilstandsrapport. Med rapporten og en ejerskifteforsikringstilbud i hånden slipper du som sælger for ansvaret for fremtidige skader, og køber får overblik over ejendommens eventuelle fejl og mangler.

Egentlig er det frivilligt at udarbejde tilstandsrapport, men for din egen skyld bør du få lavet én. Og skal du være ven med din tilstandsrapport, er der en del, du bør tænke over på forhånd.

”Vær realistisk, når du skal værdisætte dit hus og lyt til ejendomsmægleren, der kender til prissætning i dit område. Til gengæld kender du huset og ved, om der kommer sne ind under taget, og om kælderen er fugtig. Tænk husets stand ind i dine forventninger til prisen, og find ud af, om der er noget, du bør fikse, inden du laver tilstandsrapport,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Få lavet en førsynsrapport

Hvis du vil udbedre de fejl, der kan blive anmærket i din tilstandsrapport, tilbyder flere firmaer førsynsrapporter, som kan få øje på, hvilke fejl der vil blive anmærket i tilstandsrapporten. Derefter kan du tænke over, hvad du vil udbedre, inden den byggesagkyndige kommer for at lave selve tilstandsrapporten.

Et af de firmaer, der udbyder førsynsrapport, er Ebas. Det gør de for at give dig som sælger mulighed for at udbedre fejl, inden de bliver skrevet ned i den endelige tilstandsrapport.

”En førsynsrapport giver kendskab til de fejl og mangler, der ville blive medtaget i en tilstandsrapport. Den giver sælger mulighed for at tage stilling til, om eventuelle skader skal udbedres, før den endelige tilstandsrapport udarbejdes. Et godt eksempel kunne være mindre forhold som løse klinker, som ikke vil koste meget at få udbedret, men som vil blive registreret i den endelige tilstandsrapport til potentiel frygt for en køber,” siger Rune Ravnborg, jurist hos Ebas.

Værdi i reparationer

Du skal dog ikke være decideret bange for anmærkninger i tilstandsrapporten. Du gør bare klogt i inden at tænke over, hvad det vil give dig af værdi at reparere taget og vedligeholde vinduerne.

”De ting der står i tilstandsrapporten vil afspejle sig i prisen, og som sælger vil du altid overveje, hvad du får ud af at udbedre en skade, men vi ved, at køberne især hæfter sig ved fejl og mangler ved taget og de følgeskader der kan opstå. Det kan godt være, det koster lidt mere, end du kan få tilbage i værdistigning, men tænk over, at du kan gøre køber mere tryg ved at købe dit hus til den pris, du vil have for det.”

Når du så har bestilt en byggesagkyndig til at udarbejde tilstandsrapport, skal du svare ærligt på de spørgsmål, han stiller.

”Ordningen er til for at fjerne ansvar fra sælger for de fejl og mangler, der er ved huset. Svarer du ikke ærligt, risikerer du at blive stillet til ansvar,” siger Rune Ravnborg.

De 3 hyppigste skader i tilstandsrapporter:

  1. Taget: Fylder ofte en del i tilstandsrapporten. Det kan være nedslidt. Der kan være gamle plader, revner i taget eller dårlige inddækninger. Det kan være ventilationen indefra og isoleringen, der er dårlig. Det spænder ret bredt, og det er dyrt at udbedre.
  2. Vådrum: Løse klinker er en klassisk fejl. Der kan være mange af dem i ældre bygninger, hvor vedhæftningerne mangler, så betonen mellem gulvafløb og gulv er blottet.
  3. Vinduer: Det er ikke alle boligejere, der er lige gode til at vedligeholde deres vinduer løbende, og det lønner sig ikke, når boligen skal sælges, og rammerne omkring vinduerne er rådne eller trænger til udskiftning.

Hvad er en tilstandsrapport?

  • En tilstandsrapport er et dokument, der udarbejdes af en byggesagkyndig. Rapporten beskriver en række faktorer omkring boligen.
  • Tilstandsrapporten rummer seks karakterer: IB, K0, K1, K2, K3 og UN. IB betyder ”ingen bemærkninger”, K0 er kosmetiske skader, K1 er mindre alvorlige skader, K2 er alvorlige skader, K3 er kritiske skader og UN betyder ”undersøges nærmere”. I karaktergivningen tages ikke stilling til, hvad det koster at udbedre skaderne.
  • Skal I tegne ejerskifteforsikring, er det et krav, at der er lavet både tilstandsrapport og elrapport.

LÆS OGSÅ: 10 tips: Sådan får du solgt huset hurtigere

Find mere om