Juni indtager førstepladsen, når man rangerer månederne efter antallet af underskrevne handelsaftaler på sommerhusmarkedet. Dermed aflives myten om, at påsken er den mest travle periode på sommerhusmarkedet, når man ser på handler.
Der bliver solgt flest sommerhuse i juni, tæt fulgt af august og maj. I hver af disse måneder er andelen af årets handler større end 10 procent. Samtidig bliver i omegnen af otte til ni procent af sommerhusene handlet i henholdsvis marts og april. Det viser handelstal fra Boligsiden.dk tilbage til 2009. Påskemånederne er dermed ikke den måned, hvor der langes flest sommerhuse over disken.
“Der har i mange år været en oplevelse af, at der er flest sommerhushandler i påsken. Tallene viser, at det først er efter påske, at sommerhussalget topper. Vi kan sige om påskemånederne marts og april, at det er her, sommerhussæsonen begynder, og at det blandt andet er i påsken, at mange folk forbereder sig på et køb ved at gå til åbent hus-arrangementer,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Marts og april skiller sig ud i statistikken ved at være de to måneder, hvor både udbuddet og priserne stiger mest på sommerhusmarkedet.
”Fra et økonomisk rationelt synspunkt, kan det virke underligt, at priserne stiger mest i en periode, hvor presset på markedet faktisk ikke er på sit højeste. Det tyder på, at køberne tror på myten om, at påsken er årets travleste periode på sommerhusmarkedet. Det kan ikke afvises, at disse psykologiske faktorer spiller ind hos sommerhuskøberne, hvilket presser priserne op,” siger boligmarkedsanalytiker i Nykredit, Jacob Isaksen.
Hvornår skal køber gå på markedet?
Som køber er det fornuftigt at begive sig ud på markedet om foråret, hvor udvalget er stigende og nye boliger sættes til salg. Det giver et større udvalg, men man skal ikke lade sig rive med af stemningen.
”Der kan som sommerhuskøber være meget at vinde i kroner og ører ved at vente med at købe til de mørke vintermåneder, da priserne falder mest i sidste halvdel af året. Bagsiden af medaljen er dog, at udvalget af sommerhuse til salg ikke er så stort som i forsommeren,” siger Jacob Isaksen.
Står man som sommerhussælger efter påsken fortsat med et til salg-skilt i hånden og ærgrer sig, bør man i stedet glæde sig til sommeren, hvor chancerne for at få solgt faktisk er større. At påsken og foråret stadig er en travl periode på sommerhusmarkedet, hersker der dog ingen tvivl om, og når handlerne topper i sommermånederne, peger det dog på, at fremvisningsaktiviteten er stigende gennem foråret.