Flere forældrekøb mod slutningen af 2019 sikrer stabil udvikling

Trods en nedgang i antallet af forældrekøb i årets første fire måneder endte resultatet for hele 2019 på samme niveau som i 2018. Foto: Boligsiden.

Nye tal for forældrekøb viser, at der blev lavet lige så mange i 2019 som i året før. Dermed har der været gang i handlen i anden del af året, idet der efter årets første fire måneder var sket et fald i antallet af forældrekøb.

Der var 891 forældrekøb i Danmark i 2019. Det er godt og vel det samme antal som i 2018. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Det er en overraskende udvikling, da der efter fire måneder af 2019 var registreret en nedgang i antallet af forældrekøb.

”Vi havde regnet med, at antallet af forældrekøb ville være lavere i 2019 end i 2018, fordi vi efter de første fire måneder kunne se, at der var 12 procent færre forældrekøb end i samme periode året før. Det efterslæb er siden blevet indhentet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Med status quo på markedet følger antallet af forældrekøb tendensen for salget af ejerlejligheder, der var stort set identisk i 2018 og 2019.

Usikkerhed sikrer flere forældrekøb

Da faldet i antallet af forældrekøb blev konstateret efter de første fire måneder af 2019, fik de høje priser på ejerlejligheder skylden for nedgangen i antallet af forældrekøb. Siden er priserne blevet endnu højere, og måske har en række usikkerhedsmomenter fået forældrekøberne til at komme ud af busken.

Ikke mindst kan usikkerheden om de nye offentlige ejendomsvurderinger have fået flere forældre til at handle. Desuden blev det i december 2019 skrevet ind i Finansloven for 2020, at forældrekøb ikke kan indgå i virksomhedsordningen og kapitalafkastordningen, og derved vil skattefradraget ved forældrekøb blive mindre. Reglerne træder i kraft i 2021.

”De nye regler vil især ramme de forældre, der betaler topskat, da renteudgifter bliver trukket fra i det beløb, der betales topskat af. Økonomisk vil det blive mindre attraktivt for nogle forældre at købe bolig til deres barn, men nytteværdien ved et forældrekøb vil fortsat være høj. Og så længe det er svært for unge at komme ind på boligmarkedet, vil forældrekøb altid være interessant for nogle købere,” siger Birgit Daetz.

Forældrekøb 2017-2019:

ÅrAntal solgteGns. M2-pris (i kr.)
201785430.566
201888831.520
201989132.855

(Sådan gjorde vi: Tallene er baseret på boligejere, der har købt en ejerlejlighed ud over deres helårsbolig. Forældrekøbet er defineret som værende en ejerlejlighed på mindre end 75 kvm med en maks. pris på 3 mio. kr. Ejeren må ikke eje flere lejligheder på én gang, således at købere med investering som formål undgås i statistikken. Kommunerne Frederiksberg, København, Aalborg, Aarhus og Odense indgår i opgørelsen, der desuden kun omfatter tinglyste handler. Kilde: Boligsiden)

Find mere om