Flere forældre købte lejlighed til deres børn i første kvartal af 2020

Foto: Boligsiden.

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at der er sket en stigning i antallet af såkaldte forældrekøb i første kvartal af 2020 sammenlignet med samme periode de sidste to år.

Inden længe tager tusindvis af unge danskere hul på et nyt liv som studerende på en videregående uddannelse. Med det spring i livet følger for de fleste unge også, at de flyver fra reden og ind i deres første lejlighed.

Det kan dog være svært at få fat i en studiebolig eller et kollegieværelse i de store byer, hvor studierne er placeret. Derfor har en løsning for nogle været det såkaldte forældrekøb, hvor forældrene køber en ejerlejlighed, som de lejer ud til barnet under studietiden.

Ser vi på udviklingen i disse handler igennem de seneste år, er der i første kvartal af 2020 sket en stigning sammenlignet med samme periode i de to foregående år.

Konkret er der i perioden januar til og med marts måned i 2020 solgt 211 forældrekøb. I samme periode i 2019 lå antallet på 165, imens der i 2018 blev solgt 184 forældrekøb i denne periode i 2018.

”Det er især på Frederiksberg, at antallet af forældrekøb er øget i forhold til sidste år. Andelen er samtidig faldet en lille smule i København og steget lidt i Odense, imens den ligger nogenlunde stabilt for både Aarhus og Aalborg,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Reglerne ændres

I forbindelse med Finansloven for 2020 blev det politisk besluttet at ændre den måde, som forældrekøb beskattes på.

Aftalen indebærer nemlig, at et forældrekøb fra 2021 ikke længere kan indgå i virksomhedsordningen, og at man dermed ikke kan få det samme rentefradrag som tidligere. Og aftalen virker med tilbagevirkende kraft.

”Finansloven for 2020 blev forhandlet på plads i december, hvorefter de potentielle købere altså har kendt til de forestående ændringer. Men indtil videre lader det ikke til, at ændringerne har lagt en dæmper på antallet af forældrekøb, som omvendt er steget en smule,” siger Birgit Daetz.

Fremover vil renteudgifterne ved forældrekøb have samme skattemæssige værdi, som når man normalt køber en ejerbolig.

Udvikling i antal solgte forældrekøb:

KommuneSolgte 1. kvartal 2018Solgte 1. kvartal 2019Solgte 1. kvartal 2020
Frederiksberg10822
København9088101
Odense171617
Aalborg16711
Aarhus514660
Samlet184165211

(Tallene er baseret på boligejere, der har købt en ejerlejlighed udover deres helårsbolig. Forældrekøbet er defineret som værende en ejerlejlighed på mindre end 75 kvm med en maks. Pris på 3 mio. kr. Ejeren må ikke eje flere lejligheder på én gang, således at købere med investering som formål undgås i statistikken. Kommunerne Frederiksberg, København, Odense, Aalborg og Aarhus indgår i opgørelsen, der desuden kun omfatter tinglyste handler. Kilde: Boligsiden)

Find mere om