Flere ejerlejligheder bliver nu solgt med rabat

Foto: Boligsiden

I juni måned nåede andelen af ejerlejlighedssalg med nedslag i prisen det højeste niveau i tre år, viser nye tal fra Boligsiden.dk. Det lykkes dermed flere at slå en mønt af udbudsprisen.

Markedet for salg af ejerlejligheder har længe været gloende hedt, men flere ting peger nu i retning af, at udviklingen er ved at vende. Mens antallet af solgte ejerlejligheder i 1. halvår ligger et pænt stykke under sidste års niveau, viser nye tal fra Boligsiden.dk desuden, at markedet i juni ramte det højeste niveau af salg under udbudsprisen i tre år.

Helt præcist udgjorde andelen af salg med nedslag i årets sjette måned 54 procent. Til sammenligning ligger den gennemsnitlige andel per måned for de seneste tre år på 49 procent. I perioden markerer marts 2017 sig som den måned, hvor færrest fik forhandlet en rabat på deres lejlighedskøb. Det gjaldt i 45 procent af handlerne.

”Der er flere årsager til, at vi ser, at andelen af handler med rabat stiger netop nu. For det første er prisniveauet i København, der står for den primære del af markedet for ejerlejligheder, så højt, at de fleste købere er afhængige af et nedslag for at kunne lukke en handel,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Dernæst blev der fra politisk hold fra årets begyndelse indført lånestramninger for at sikre, at boligpriserne ikke bliver skruet fuldstændig ud af proportioner. Det betyder, at du skal have noget kapital for at kunne låne store summer til bolig, og det indsnævrer helt naturligt køberskaren. Hvis du som sælger vil af med din lejlighed, betyder det, at du dermed kan være nødsaget til at give lidt i døren for at fremstå attraktiv i en forhandling.”

Købernes sunde fornuft

Derudover viser salgstal for dette års ejerlejlighedshandler, at andelen af ejerlejligheder solgt over prisen er dalet. Siden januar og frem til juni er andelen faldet fra 9,5 til 6,8 procent. Samtidig er det gennemsnitlige nedslag blevet mindre henover de seneste år.

”Det falder godt i tråd med de øvrige tal, der bekræfter, at der er kommet mere ro på markedet. De politiske indgreb har indtil videre haft en meget synlig effekt, men det er også vigtigt at nævne, at købernes sunde fornuft uden tvivl også spiller ind i den udvikling, vi ser nu. Når priserne når et niveau, der leder tankerne mod finanskrise og boligboble, opstår der helt naturligt en skepsis, og den er sund at have med sig,” siger Birgit Daetz.

Vil du se, hvilke ejerlejligheder der er til salg i København lige nu? Se udbuddet her. Og er du på budget, så kan du her se lejligheder i København til under 2,5 millioner kroner her.

Find mere om