Flere danskere vil bygge sommerhus selv

sommerhus

Foto: Boligsiden.

I de første to måneder af 2021 er salget af byggegrunde til sommerhuse med cirka 150 procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Der er solgt 259 byggegrunde til sommerhuse i de første to måneder af 2021, og det er langt flere, end der normalt bliver solgt på denne tid af året. Når vi sammenligner salget i januar og februar i år med samme periode sidste år, er der sket en stigning på hele 151 procent.

”Salget af sommerhuse har været ekstremt højt i cirka et år nu, og danskerne er for alvor begyndt at få øjnene op for, at de kan købe en fritidsgrund og selv bygge det sommerhus, de drømmer om. Tendensen tog for alvor fart i slutningen af foråret 2020 og er fortsat ind i det nye år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Den store stigning i salget af byggegrunde til sommerhuse har rod i det høje sommerhussalg. For i og med at ejendomsmæglerne har haft travlt med at servicere sommerhusmarkedet, er udbuddet nu faldet i 11 måneder i træk.

Det drastiske fald kulminerede i starten af marts, da udbuddet af sommerhuse faldt til færre end 4.000 sommerhuse for første gang, siden Boligsiden introducerede sit markedsindeks i 2010. Det har stor betydning for købernes udvalg.

”Udbuddet af sommerhuse er historisk lavt, fordi danskerne har købt mange sommerhuse på grund af corona-situationen, der begrænser muligheden for at rejse udenlands. På grund af det lave udbud, er der derfor nogle købere, der bliver nødt til at tænke alternativt i jagten på sommerhuslykken. Det betyder, at flere køber et helårshus og får flexboligtilladelse til at bruge det som sommerhus, mens andre vælger at købe en grund og bygge deres eget sommerhus,” siger Birgit Daetz.

Tendensen fortsætter trods ændring i udbud

Det store fald i udbuddet af sommerhuse kunne have været endnu større, hvis ikke der også var flere sælgere, der havde fået øjnene op for, at nu er det rigtige tidspunkt at sælge på. I langt de fleste uger siden i sommer er der kommet flere nye sommerhuse på markedet end normalt. Sælgerne har bare ikke meldt sig til markedet i samme grad som køberne. Indtil nu.

”De seneste tre uger er der kommet flere sommerhuse til salg, end der er solgt. For her op til påsken, der er kendt for at være forårsbebuder for sommerhusmarkedet, er antallet af nye sommerhuse til salg steget til et niveau, der er tæt på at matche selv de mest travle uger op til sommerferien,” siger Birgit Daetz.

Den udvikling vil mindske faldet i udbuddet og måske endda på sigt øge købernes udvalg af sommerhuse, men vil det føre til, at salget af byggegrunde til sommerhuse falder igen?

”Danskernes appetit på sommerhuse er tilsyneladende ikke mættet endnu, og derfor skal stigningen i udbuddet være markant, før salget af byggegrunde til sommerhuse falder igen, og den skal være det over længere tid. Der er vi ikke endnu, og derfor vil vi nok se, at byg-selv-projekterne også de kommende måneder vil være et godt alternativ for køberne,” konkluderer Birgit Daetz.

Find mere om