Flere bolighandler på vej

Foto: Boligsiden.

Der kommer gang i salget af boliger, hvis det står til ejendomsmæglerne. Lidt over 90% af mæglerne på landsplan forventer kortere eller uændrede liggetider inden for det kommende år.

Om et år er priserne på samme niveau som i dag – eller måske endda højere end i dag. Det forventer tre ud af fire danske ejendomsmæglere ifølge en ny tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening (DE).

Forventningerne til prisudviklingen på boligmarkedet blandt ejendomsmæglerne er delte alt efter, hvor i landet man befinder sig. 40% af landets ejendomsmæglere forudser, at priserne på enfamiliehuse fortsat vil falde, mens 55% forudser, at priserne forbliver uændrede i 4. kvartal. Men billedet er altså ifølge ejendomsmæglerne et helt andet om et år, hvor omkring tre ud af fire mæglere forventer uændrede eller højere priser på enfamiliehuse. Og mæglernes forventninger til kortere liggetider for det kommende år bakker op om denne tendens.

Kortere liggetider et godt tegn

”Over 90 procent af ejendomsmæglerne forventer uændrede eller kortere liggetider. Det i sig selv indikerer, at der er ved at ske et skifte på boligmarkedet. Den udvikling, som vi oplever nu i hovedstadsområdet og Nordsjælland, vil langsomt sprede sig til resten af landet som ringe i vandet. Udsigten til kortere liggetider er positiv for hele boligmarkedet, og mæglernes forventninger til prisudviklingen viser tydeligt, at boligmarkedet så småt er ved at være oppe i omdrejninger igen”, siger DE’s formand, Steen Winther-Petersen.

Lejligheder falder ikke længere i pris

På ejerlejligheder ses den samme udvikling. Ejendomsmæglernes optimisme er voksende, fordi forventningen om et stabilt ejerlejlighedsmarked med prisstiginger i vente ligger lige for. 75% af ejendomsmæglerne forventer, at priserne på ejerlejligheder bliver højere eller uændrede i det kommende kvartal, mens ejendomsmæglernes forventninger et år frem er mere positive. Her forventer 22% lavere priser, mens 78% forudser uændrede eller højere priser.

Priser på sommerhuse falder dog fortsat

”Boligmarkedet har været på en ordentlig rutsjetur det sidste år, men nu virker det som om, at der igen er faldet ro på, og det betyder, at de boligkøbere, der er på markedet øjner at kunne gøre en god handel. Det giver ejendomsmægleren flere kunder i butikken og er udslagsgivende for priserne og liggetiderne på boligmarkedet. Den positive udvikling betyder, at den økonomiske usikkerhed, der opstod på baggrund af finanskrisen, ser ud til at være afløst af, at der igen er købere på markedet”, siger Steen Winther-Petersen.

Ejendomsmæglernes forventning til sommerhusmarkedet er fortsat præget af, at priserne enten er faldende eller forbliver uændrede. 52% af mæglerne i dag tror, at markedet fortsat vil opleve faldende priser, mens 46% forudser uændrede priser.