Fastlåst husmarked i halvdelen af landets kommuner

Foto: Boligsiden

I hver anden kommune har halvdelen – eller mere – af de udbudte boliger været til salg i mindst 200 dage. Det såkaldte udkantsdanmark dominerer i statistikken – men udviklingen i Østsjælland er gået fra slem til god og viser vejen frem for andre landsdele. Det fremgår af nye tal fra www.boligsiden.dk.

Boligsælgerne er under pres i hver anden danske kommune, for her står halvdelen af alle villaer og rækkehuse til salg i mindst 200 dage. I visse kommuner er det helt op til to tredjedele af husene, som har stået til salg i 200 dage eller mere. Det fremgår af nye tal fra www.boligsiden.dk.

Fænomenet er fortrinsvis udbredt i det såkaldte udkantsdanmark, hvor kommuner som Lolland, Lemvig og Fanø topper med to ud af tre huse, som har stået til salg i over 200 dage.

Nord- og Østsjælland i fremgang

”Udkantskommunerne har siden starten af 2009 – som vores undersøgelse går tilbage til – været præget af et stort antal huse med liggetider på over 200 dage – altså i mere end seks-syv måneder. Men det hører med til historien, at selv landsdele som Nordsjælland og Østsjælland dengang også var præget af meget lange liggetider, og her er der sket en udvikling til det bedre,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

I de nordsjællandske kommuner er andelen af huse, der i dag står til salg i 200 dage eller mere kun på mellem 20 og 36 pct. Frederikssund ligger dårligst i den nordsjællandske statistik, mens Rudersdal optræder som duks. I starten af 2009 var andelen af huse med de meget lange liggetider i Nordsjælland helt oppe på 32-50 pct.

Østsjælland fremstår også som et godt eksempel på, at andelen af husene med de længste liggetider er vigende. Her er andelen næsten en tredjedel lavere i flere kommuner og ligger i dag på helt ned til kun 25 pct. af husene, der har stået til salg i over 200 dage.

Læs også: Rekordstor rabat på bolighandler i august

Landsrekord

Derimod er udviklingen knap så god i Vest- og Sydsjælland. Her er billedet nemlig, at andelen af huse med lange liggetider i januar 2009 lå på 43-49 pct. i samtlige landsdelens 12 kommuner, og i dag er det 44 pct. i Slagelse som det laveste i Vest- og Sydsjælland, mens førnævnte Lolland fører an i den kedelige ende af statistikken med en andel på over 63 pct. Det er samtidig også en landsrekord, som altså deles med Lemvig og Fanø.

Men Østsjælland – som for tre år siden også kæmpede med en stor andel af huse med lange liggetider – har så at sige vist, at der er håb om bedre tider. Så selv om husmarkedet visse steder i landet er til tælling, er kampen langt fra forbi.

Find mere om