Et sommerhus eller to charterferier om året?

sommerhus

Foto: Boligsiden.

I dag koster sommerhuset ikke mere årligt, end hvad to charterferier ville koste for en hel familie. Det er én charterferie mindre end for fem år siden. De årlige omkostninger ved at have et sommerhus er faldet markant, viser nye beregninger fra Boligsiden.dk.

Sommerhus eller charterferie? Er man en familie med to eller tre børn, er det ikke altid et indlysende valg. Men I store træk kan man regne med, at det i dag koster to charterferier for en hel familie at have sit eget sommerhus året rundt. Sammenlignet med for fem år siden er prisen faldet med en hel charterferie.

Prisfaldet på sommerhuse gennem de seneste år betyder, at de årlige omkostninger ved at have sommerhus er faldet markant. Med boligskatter og renteudgifter kan man i dag have sit eget sommerhus året rundt for 55.000 kr. efter skat, eller hvad der svarer til prisen for to charterferier for hele familien.

”Det er 25.000 kr. mindre end i 2007, hvor man som sommerhusejer måtte punge ud med 80.000 kr. hvert år – eller godt og vel tre charterferier,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør på Boligsiden.dk.

Rentefald har stor betydning for den årlige udgift

Faldet skyldes ikke alene, at et typisk sommerhus er blevet 400.000 kr. billigere. De løbende udgifter er nemlig mindsket mere, end kontantpriserne på sommerhuse er faldet. Udgifterne ved at have et sommerhus er således faldet med 30 pct.

”Det yderligere fald i udgiften ved at købe sommerhus skyldes, at boligrenterne er faldet betragteligt. Renten på et 30-årigt fastforrentet boliglån var 5,7 pct. i 2007, hvor det i dag er helt nede på 3,5 pct.,” siger Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Der er yderligere penge at spare, hvis man går efter de allerbilligste sommerhuse. Ser man på Boligsiden.dk, er der netop nu 38 sommerhuse til salg for under 250.000 kr., og flere af dem ligger endda tæt på vandet: ”Så der er lige nu mange muligheder for at gøre et sommerhuskup,” siger Birgit Daetz.

Fakta om beregningerne

Prisfald på sommerhuse

Et typisk sommerhus på 85 kvm er faldet 400.000 kr. i pris siden 2007. I dag koster det 1,2 mio. kr., hvor det i 2007 kostede 1,6 mio. kr.

Fald i de årlige udgifter

Udgifterne ved at have et sommerhus er faldet med 30 pct. siden 2007. Der er regnet på udgifter til renter og boligskatter på et typisk sommerhus i Danmark på 85 kvm. Finansieringen er sammensat af:

  • en udbetaling på 5 pct.
  • et realkreditlån med fast rente (3,5 %) på de 60 pct.
  • et banklån (på 8,5 %) på de resterende 35 pct.

Afdragene på lånet er ikke regnet med i den årlige udgift, da det er set som en investering, modsat en charterferie hvor pengene er uigenkaldeligt brugt, når ferien er betalt.

Charterrejser

Prisen bygger på et skøn for en chartertur for en familie med 2-3 børn.

Find mere om