Energimærke påvirker ikke salgstiden

Foto: Boligsiden

En ny analyse fra www.boligsiden.dk viser, at huse med dårlig energitilstand ikke står længere til salg end andre huse. I visse tilfælde nærmest tværtimod.

Efter godt et år med lovpligtigt energimærke viser udviklingen i salgstid, at det ikke nødvendigvis er en hæmsko, hvis ens hus ligger i den kedelige ende af skalaen, når det gælder energitilstanden. Det fremgår af en ny analyse fra landets største boligportal, www.boligsiden.dk.

”Generelt set er salgstiden kortere jo bedre energitilstand, villaen eller rækkehuset har. Imidlertid er det ikke husene med energimærke A, som er det fornemste, der sælges hurtigst, men derimod husene i mellemklassen – med energimærke D”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

B-huse har længst salgstid

Mens det i gennemsnit tager 170 dage at sælge huset med energimærke A, er salgstiden 10 dage kortere for huset, som er D-mærket.
Og ser man på husene med dårligst energitilstand, de G-mærkede, fremgår det af Boligsidens tal, at disse i gennemsnit står til salg hos ejendomsmæglerne i 183 dage. Det overgås lige akkurat af husene med energimærke B – den næstbedste energiklasse – som gennemsnitligt venter på ny ejer i 188 dage.

”Der er ikke noget, der tyder på, at køberne flokkes om de mest energivenlige huse. Energiforbruget er typisk højt for parcelhusene fra 60erne og 70erne. På trods af at deres energimærke er disse huse meget populære blandt køberne for tiden. Det er samtidig huse, der rent arkitektonisk er til at ’gå til’ med henblik på energirenovering, og det kan spille ind i købernes overvejelser”, vurderer Birgit Daetz.

Læs også: Sydjyske andelsboliger er landets mest energivenlige

Salgstid stiger mest for A-mærkede huse

Analysen fra www.boligsiden.dk viser påfaldende nok også, at salgstiden for de mest energivenlige villaer og rækkehuse – i A- og B-klassen – er steget mest.

På et år er salgstiden således steget med 22 pct. for husene med A-mærke, mens den er steget med 16 pct. for de B-mærkede huse.
Til sammenligning er salgstiderne for G-mærkede huse den laveste i alle kategorier – nemlig 7 pct.

A-mærkede huse faldet mest i pris

Heller ikke når det gælder prisudviklingen det seneste år, er husene med energimærke F og G hårdest ramt. I begge kategorier er prisfaldet siden september i fjor i omegnen af 7½ pct. Derimod er de A- og E-mærkede huse faldet med godt og vel 9 pct. i pris.

De mindste prisfald registrerer www.boligsiden.dk i kategorierne B, C og D, hvor kvadratmeterprisen på husene i dag er 3-4 pct. mindre end for et år siden.