Ejendomsmægleres forventning til 2022: ”Udbuddet er den store joker”

Anne Crone er indehaver af flere Danbolig-butikker i København, og hun vurderer, at den kommende udvikling på boligmarkedet i 2022 i høj grad afhænger af udbuddet. Foto: Danbolig.

Efter et hektisk 2021 er ejendomsmæglernes forventninger til 2022 mere afdæmpede. Eller er de? Boligsiden har stillet spørgsmålet til to ejendomsmæglere. Hør, hvad deres erfaringer fra årets første måneder har været, og hvad deres forventninger til resten af 2022 er.

”Boligmarkedet peger i forskellige retninger lige nu. På den ene side har vi den stigende rente, som gør det dyrere at låne penge og kan lægge en dæmper på priserne. Men den bevægelse opvejes af det lave udbud, der trækker priserne op. Det gør det attraktivt at sælge bolig, og der er købere til dem. I min optik er udbuddet derfor også den store joker lige nu.”

Udtalelsen kommer fra Anne Crone, der er indehaver af diverse Danbolig-butikker i København. Ligesom flere af sine kolleger i branchen har hun oplevet et boligmarked, der i begyndelsen af 2022 er gået en smule ned i gear sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Men ikke længere ned i tempo, end at der stadig er stor efterspørgsel på boliger.

”Vi kan ikke sammenligne med 2021, som var et så markant anderledes år end normalt. Vi havde første halvår, hvor køberne stod på nakken af hinanden og sendte overbud afsted. Og i andet halvår aftog købelysten gevaldigt her i hovedstadsområdet. Men nu har vi åbnet et helt nyt kapitel og er tilbage ved en høj efterspørgsel,” forklarer Anne Crone.

Flere ting taler for fortsat købelyst

Uden for København meldes der ligeledes om en fortsat høj handelsaktivitet, selvom det ikke er på niveau med sidste års rekordresultat. Men også her spiller udbuddet en særlig rolle.

”Når folk ringer til os, er det oftere fordi de vil købe end sælge. Derfor har vi også solgt lidt færre boliger i begyndelsen af 2022 end på samme tidspunkt sidste år, men det er mest fordi, vi ikke har flere boliger til salg. For køberne er der,” siger Mikkel Henriksen, der er indehaver af Nybolig i Odsherred.

Han fremhæver flere årsager til den fortsat høje interesse for at købe bolig.

”Befolkningen bliver generelt større og større, og samtidig ændrer vores bomønstre sig. Par bor ikke længere nødvendigvis sammen, andre flytter i højere grad ud af byen for at få mere plads. Samtidig bidrager digitaliseringen til, at boligen i højere grad også bliver ens arbejdsplads. Det gælder for helårsboligen men også for sommerhuse, som folk bruger som en slags refugium. Derfor tror jeg også, at købelysten vil fortsætte i 2022,” forklarer Mikkel Henriksen.

Mikkel Henriksen, indehaver af Nybolig Odsherred. Privatfoto.

Selvom stigende renter, højere energipriser og en krig i Ukraine i øjeblikket står som ubekendte faktorer i ligningen om boligmarkedet i den kommende tid, er det ikke noget, der nu og her påvirker købelysten, lyder det fra mæglerne.

”Stigende renter er ikke noget, der bliver italesat blandt køberne, og det virker ikke til, at det lægger en dæmper på lysten til at købe. Ingen kender fremtiden, men vi ser stadig et stabilt boligmarked, og vi forventer heller ikke en hård opbremsning,” siger Anne Crone fra Danbolig i København.

Skal du sælge? Find den ejendomsmægler, der passer til dig