Ejendomsmæglere oplever øget interesse for boligkøb uden for storbyerne

Interessen for at købe bolig uden for landets største byer er steget, fortæller flere ejendomsmæglere. Foto: Boligsiden.

Flere ejendomsmæglere i områder uden for landets største byer oplever en stigende interesse for at bosætte sig i disse områder. Coronaperioden har åbnet fleres øjne for kvaliteterne i et liv uden for storbyerne, fortæller mæglerne.

Forestil dig at kunne lukke computeren efter endt arbejdsdag og kunne bevæge dig direkte ud på en lang gåtur i skoven. Eller måske bare en tur ud i haven, hvor du kan nyde stilheden. Roen. Lyden af ingenting – eller måske summen fra en bi.

For mange danskere, der bor i eller tæt på landets storbyer, er det ikke et muligt scenarie, medmindre de bruger en rum transporttid på at nå frem til de grønne åndehuller. Og tanken om at flytte uden for byen har for mange virket uopnåelig, da det ville øge den daglige transporttid til jobbet.

Men coronaperioden har tilsyneladende ændret den tankegang for flere danskere. En tidligere opgørelse fra Boligsiden har for eksempel vist, at salget af boliger i landets landzoner steg under corona, og samtidig melder flere ejendomsmæglere, som Boligsiden har talt med, om en stigende interesse for at bosætte sig i områder uden for landets store byer.

Mikkel Henriksen, indehaver af Nybolig Odsherred. Privatfoto

Det gælder for eksempel i Holbæk, hvor det samlede salg af villaer og rækkehuse i kommunen er steget med 37 procent fra 2019 til 2021. Her fortæller indehaver af Home Holbæk, at de kan nikke genkendende til en øget interesse for området.

”Vi kan helt klart mærke, at der er flere, der bevidst søger herud for at bo. Coronaperioden har virkelig skubbet til den tendens, for rigtig mange har fundet ud af, at når de ikke nødvendigvis skal være fysisk på arbejdspladsen i byen alle ugens fem hverdage, åbner det mulighed for, at de kan komme hertil, hvor de får adgang til grønne omgivelser, et godt foreningsliv og hvor de får langt mere bolig for pengene,” forklarer Michael H. Jørgensen.

Nogenlunde samme melding får man hos Mikkel Henriksen, der er indehaver af Nybolig i Odsherred. En kommune, hvor det samlede hussalg er steget med 59 procent fra 2019 til 2021.

Vi oplever en stigende efterspørgsel på at bo i vores område. Der er ingen tvivl om, at corona har fået folk til at gøre op med deres tanker om, hvor de skal bo henne. Ser vi på udgifterne til bolig alene, er der markant forskel på boligbyrden i København og her hos os. Når den moderne arbejdsplads samtidig åbner for flere hjemmearbejdsdage, giver det plads til, at flere er klar til en bolig på landet, hvor de får adgang til naturen,” siger Mikkel Henriksen og tilføjer:

”Vi ser en del mennesker, som har fuld fart på karrieren i storbyen, og som bruger den natur og de omgivelser, vi har i området, til at kompensere for den hektiske hverdag.”

Høj aktivitet er fortsat ind i 2022
Ligesom mange af landets øvrige ejendomsmæglere har Mikkel Henriksen og de øvrige ansatte i butikken i Odsherred været igennem et hektisk 2021, og selvom aktiviteten er dalet lidt i begyndelsen af 2022, er der fortsat tale om et boligmarked i højt tempo.

”Vi har haft lidt færre handler i begyndelsen af 2022 end i 2021, men det hænger primært sammen med, at der ikke er flere boliger til salg. For generelt er der stor efterspørgsel på både huse, sommerhuse og landejendomme,” siger Mikkel Henriksen.

Tyskere vil flytte til Danmark

Rykker vi til en anden del af landet, nemlig til Tønder, hvor salget af huse i hele kommunen er steget med 61 procent fra 2019 til 2021, er det lignende tendenser, der gør sig gældende.

”Vi har stort set ikke kunne mærke forskel på 2021 og begyndelsen af det nye år. Vi havde en mere stille periode hen over jul og nytår, men ellers har vi kørt i samme tempo som i anden halvdel af 2021. Og det er alle dele af Tønder, der er efterspurgt,” forklarer Allan Nielsen, indehaver af Home Tønder og tilføjer:

Allan Nielsen, indehaver af Home Tønder. Privatfoto.

”Vi ser især en stigende interesse fra tyskere, der gerne vil til Danmark at bo. Mange af dem er trætte af det tyske system og især landets coronahåndtering, og derfor er de på jagt efter en helårsbolig her på den anden side af grænsen. Tyskerne er ikke farvet af vores fortid, hvor vi fik prædikatet ’udkantsdanmark’. Og de er interesseret i både landejendomme og almindelige helårsboliger,” tilføjer Allan Nielsen.

”Vi tilpasser boligen til vores behov”

I Holbæk mener indehaver af Home, Michael H. Jørgensen, at der udover en ændret lyst til at flytte uden for byerne, også kan være tale om en større beslutsomhed i forhold til at skifte sin bolig, når den ikke længere lever op til ens ønsker og behov.

Michael H. Jørgensen, indehaver af Home Holbæk.

”Jeg tror generelt, at der er ved at ske et holdningsskifte hos os mennesker, når det gælder synet på vores bolig. Tidligere har mange købt en bolig for at bo der i rigtig mange år. Men fremover tror jeg, at vi kommer til at se boligkøbet som værende mere kortsigtet,” fortæller Michael H. Jørgensen og uddyber:

”Jeg oplever en større beslutsomhed hos boligkøberne, der fokuserer mere på at få tilpasset boligen til sine behov i stedet for at tilpasse sig til boligen. Forstået på den måde, at vi ser på, om vores bolig er for stor eller for lille, og passer boligen ikke til vores behov, gør vi noget ved det og finder en ny.”

Det taler for, at den øgede handelsaktivitet i de nævnte områder ikke kun har forbindelse til corona, men en generel ændring i tiden. Og spørger man ejendomsmæglerne ser de ikke umiddelbart nogle hindringer for, at 2022 ikke også vil blive et år med mange bolighandler.

”Der er selvfølgelig nogle uvisse faktorer netop nu, blandt andet krigen i Ukraine, stigende energipriser og stigende renter. Men medmindre der sker voldsomme ændringer, kan jeg ikke forestille mig, at 2022 ikke også skulle blive et godt år at købe og sælge bolig i her i vores område,” siger Michael H. Jørgensen.

Nogenlunde samme melding lyder fra Tønder.

”Meget afhænger af udbuddet. Hvis folk stadig synes, det er interessant at sælge bolig, vil der også være købere til dem. Der er selvfølgelig renter og energipriser, der kan påvirke købelysten, men som det er nu, ser vi rigtig mange, der gerne vil skrives i køberkartoteket, fordi de går og venter på, at den rette bolig kommer til salg. Det kombineret med den stigende interesse fra tyskerne gør, at jeg tror vi også får et godt 2022,” siger Allan Nielsen fra Home Tønder.

Skal du sælge? Find den ejendomsmægler, der passer til dig