Efterlønspenge kan hjælpe sommerhussalget

Foto: Boligsiden

Samtidig med påsken får mange danskere udbetalt efterlønspenge. Det kan få betydning for salget af sommerhuse. Da danskerne fik udbetalt SP-penge i sommeren 2009, førte det nemlig til ekstra mange handler med sommerhuse, lyder det fra EDC. Læs mere på www.boligsiden.dk.

Det anslås at SP-pengene i 2009 førte til 1300 ekstra handler med sommerhuse. Ejendomsmæglerne ser derfor med spænding frem mod påsken i år, der netop falder sammen med at efterlønspengene kan udbetales.

Da vi i sommeren 2009 fik udbetalt de såkaldte SP-penge kunne det aflæses i salget af sommerhuse:

“Normalt ligger 55-60 pct. af et års salg af sommerhuse i første halvår. Men i 2009 var det lige omvendt. Her lå 55 pct. af salget i andet halvår og dermed efter frigivelsen af SP-midlerne”, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Førte til 1.300 handler

“Hvis vi omregner dette til et normalt år og i øvrigt forudsætter, at alt andet er lige, betyder det, at SP-pengene førte til ca. 1.300 ekstra handler i hele landet i 2009.”

Fra begyndelsen af april kan op mod 1,3 mio. danskere hæve deres indbetalinger til efterløn, og det skønnes, at hver tredje vil benytte sig af muligheden. For et par, der begge har indbetalt maksimalt til ordningen, betyder det, at de kan få godt 130.000 kr. i hånden.

“Det er klart, at vi skæver til, hvad der skete i sommeren 2009 og håber på, at noget lignende vil ske denne gang”, siger Jan Nordmann.

Får flere penge denne gang

“Faktisk får den enkelte flere penge i hånden denne gang, men der vil ikke være ligeså mange, der rent faktisk vælger at få pengene udbetalt.”

EDC forventer, at de frigivne midler vil have en specielt positiv effekt netop på sommerhussalget. Mange vil gerne fortsat bruge pengene som en investering i tiden efter arbejdslivet, og her er sommerhuset en oplagt mulighed.

Læs også: Markant fald i huse udbudt til salg

“Man kan normalt ikke bruge sommerhuset som helårsbolig, men der er en undtagelse for pensionister. Det er dog en forudsætning, at man har ejet huset mindst 8 år”, forklarer Jan Nordmann.

“Overvejer man således en pensionisttilværelse i eget sommerhus, skal det planlægges sådan, at huset købes senest 8 år før.”

Samtidig kan frigivelsen af de kontante midler være netop det, der gør det muligt at købe sommerhuset. Det er velkendt, at bankerne er blevet meget tilbageholdne med at låne til udbetalingen, også selv om køber har fint råd til de løbende udgifter.

“Vi kan naturligvis ikke love, at en investering i et sommerhus er den bedste investering, man kan gøre lige nu. Men hvis man vælger også at leje huset ud i en del af året, så kan der være en ganske fornuftig økonomi i at købe sommerhus nu, hvor priserne i øvrigt også er lavere end længe”, siger Jan Nordmann.