Efter vildt sommerhusår: Nu falder salget med 34 procent

Foto: Boligsiden

Sommerhussalget har i 13 måneder i træk været højere end i samme måned året før, men Boligsidens nye handelstal for maj viser et fald i salget på 34 procent i forhold til maj sidste år.

Der blev solgt 1.419 sommerhuse i maj. Det er 733 færre end i maj måned sidste år – et fald på hele 34 procent. Det viser nye handelstal fra Boligsiden.

Dermed er der sat en stopper for den stime på 13 måneder, hvor antallet af sommerhushandler har været højere end i den samme måned året før.

”I forlængelse af den første coronanedlukning i marts sidste år begyndte langt flere danskere at købe sommerhuse. Det så vi de første tegn på allerede i april sidste år, inden maj og juni sprængte alle hidtidige månedsrekorder med et salg på mere end 2.000 sommerhuse. Nu ser vi, at salget falder dramatisk i en periode, hvor det ellers normalt stiger, og det er en indikation for, at sommerhussalget har toppet,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at de mere end 1.400 sommerhushandler i maj fortsat er et så stort antal, at det kan udkonkurrere alle måneder før 2020. Der er altså stadig gang i den, men tempoet er i den grad sat ned.”

Kommer flere nye til salg

Flere andre iagttagere af boligmarkedet har da også konkluderet, at de helt gyldne tider for sommerhussalget er overstået i denne omgang. En af dem er EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann, der i mandags, i sit Indblik på Boligsiden, skrev:

”Der er nu sikre tegn på, at det seneste års boomende sommerhussalg vender tilbage til det mere normale. En ny opgørelse, som vi har lavet i EDC, viser en radikal ændring i forholdet mellem antal nye sommerhuse til salg og antal solgte sommerhuse.”

Pointen fra EDC bakkes op af Boligsidens ugeopgørelse, der viser, at der i 14 af de seneste 15 uger er kommet flere nye sommerhuse til salg, end der er blevet solgt. Og den ene uge, der stikker ud, er ugen efter påske, hvor der blot blev solgt sølle 16 sommerhuse mere, end der kom til salg.

”Udbuddet af sommerhuse er steget fra ca. 4.000 til ca. 5.000 de seneste tre måneder. Det er en stor stigning, og det er med til at fortælle historien om, at sommerhusmarkedet ikke er hele så varmt, som det var for få måneder siden. Det viser sig også tydeligt i salget de seneste uger. For når vi sammenligner med de tilsvarende uger i tidligere år, er forskellen blevet mindre og mindre,” siger Birgit Daetz og henviser til grafen herunder.

Store fald i de største sommerhuskommuner

Faldet i sommerhussalget fra maj sidste år til maj i år har også sat sine spor i de fleste af de 10 kommuner, hvor der bliver solgt flest sommerhuse.

Faldet er størst i Kalundborg, Odsherred, Jammerbugt og Guldborgsund, der alle har oplevet en nedgang på 40 procent. De to eneste af de 10 kommuner, hvor salget ikke er faldet, er Hjørring og Varde, hvor det er henholdsvis status quo og steget otte procent.

Se udviklingen i tabellen herunder.

Udviklingen i de 10 største sommerhuskommuner:

KommuneAntal handler maj 2020Antal handler maj 2021Ændring
Odsherred227117-48%
Ringkøbing-Skjern9689-7%
Gribskov14487-40%
Varde63688%
Syddjurs9962-37%
Guldborgsund8952-42%
Kalundborg10250-51%
Hjørring50500%
Jammerbugt7943-46%
Halsnæs6142-31%

(Tabellen tager udgangspunkt i salget i maj 2020 og maj 2021 i de 10 kommuner, hvor der samlet set blev solgt flest sommerhuse i maj 2021. Kilde: Boligsiden)

Find mere om