Efter stor interesse for lystejendomme er salget nu begyndt at falde

ENGANGSFOTO

Nakkebølle Gods til salg for 80 millioner kroner. Foto: Ole Lindgren & Partner

Salget af lystejendomme i de første otte måneder af 2021 har været højere end det plejer, men salget er løjet gevaldigt af i juli og august.

Der er solgt 724 lystejendomme i Danmark i de første otte måneder af 2021. Det er en stigning på tre procent i forhold til samme periode i 2020, viser nye tal fra Boligsiden.

Samlet set er hele 2020 ellers det år, hvor der er solgt allerflest lystejendomme, hvilket gør dette års stigning interessant. Når det er sagt, er der dog stor sandsynlighed for, at den voksende handel med lystejendomme vil blive forvandlet til et fald i de kommende måneder.

For som det er tilfældet med flere andre dele af boligmarkedet, er også salget af lystejendomme på vej ned. Juli og august har således været de sløveste måneder i 2021, og salget har været lavere i disse to måneder end i de fleste måneder sidste år.

”Umiddelbart er det en flot mellemtid to-tredjedele inde i året, at salget af lystejendomme er højere end i samme periode sidste år. Men det er formentlig en føring, som 2021 kun har til låns. For nu går vi ind i de måneder, der var de absolut bedste sidste år, efter corona lagde en dæmper på salget i første halvår. Så når vi står ved næste årsskifte, er det mindre sandsynligt, at salget i 2021 fortsat er højere end i 2020,” siger Birgit Daetz.

Stor stigning de seneste fem år

Hvis vi i stedet sætter årets salg af lystejendomme ind i en lidt større ramme, afslører det en udvikling, der måske er mere interessant end den, der blot har udspillet sig det seneste år.

”Danskernes appetit på boliger har generelt været høj i lang tid, og lystejendommene er ingen undtagelse. Her er der ofte højt til loftet, god plads og lækre løsninger. Det er en særlig gruppe af købere, der efterspørger nogle af de her features, der dufter lidt af liebhaveri, og tallene understreger, at den gruppe er vokset de seneste år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Netop tilføjelsen ”de seneste år” er vigtig for Birgit Daetz, for salget af lystejendomme er reelt steget mindre det seneste år end boligsalget generelt. Kigger vi i stedet fem år tilbage, er salget af lystejendomme i de første otte måneder af 2021 tæt på 70 procent højere mod cirka 50 procent for det samlede boligsalg.

”Markedet for lystejendomme er vokset meget de seneste fem år, efter der fandt meget få handler sted i årene efter finanskrisens udbrud. Siden er der blevet mere luft i danskernes økonomi, og med det råderum følger større interesse og flere salg af lystejendomme, der ofte er nogle af markedets dyreste største og dyreste boliger,” siger Birgit Daetz.

Den dyreste lystejendom på Boligsiden lige nu er Nakkebølle Gods på Fyn, der koster 80 millioner kroner.

Udvikling i salget af lystejendomme:

ÅRANTAL HANDLERFORSKEL IFT. 2021
201642869%
201752438%
201856129%
201957127%
20207023%
2021724-

(Tabellen viser salget af lystejendomme i perioden januar-august i hvert af de enkelte år i perioden 2016-2021. Kilde: Boligsiden)

Find mere om