Disse sommerhuse sælger hurtigst

Foto: Boligsiden

Små og billige sommerhuse sælger bedst. Sommerhuse på under 30 kvadratmeter finder langt hurtigere en køber end de store sommerhuse, viser tal fra Boligsiden.dk.

Små sommerhuse er søde. De er hyggelige og lader os udleve drømmen om det simple sommerliv, hvor vi ikke fylder dagene med elektronik og espressomaskiner. Her laver vi kaffe på kolbe og læser avisen udenfor i liggestolen. Har vi gæster, inviterer vi også på de gode dage, hvor vi kan sidde i haven.

Men vi skal ikke lade os narre. De små sommerhuse er ikke bare søde – de er også billige. Og det er måske humlen i de små sommerhuses hurtige salgstider. Over de seneste 12 måneder er sommerhusene på mellem 10 og 19 kvadratmeter blevet solgt på i gennemsnit 219 dage, og sommerhusene på mellem 20 og 29 kvadratmeter er blevet solgt på 263 dage i gennemsnit. Det er noget under landsgennemsnittet på 285 dage og markant under salgstiden for de store sommerhuse på over 120 kvadratmeter, der typisk ligger til salg i 384 dage, før de finder en køber.

Små sommerhuse giver god samvittighed

Der er en helt klar tendens til, at de små sommerhuse er de mest populære. I hvert fald hvis vi ser på, hvor hurtigt de bliver solgt.

”Jo større sommerhusene er, desto længere trækker salget ud. Men der er også klare fordele ved at have et billigt – om end lille – sommerhus. Så har man råd til en ferie udenlands også, og man behøver ikke at have dårlig samvittighed, hvis man ikke er der hver weekend. Et billigt sommerhus kan give en større frihed i forhold til andre prioriteringer i privatøkonomien”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Salgspriserne for de små sommerhuse ligger lige omkring en halv million kroner. Der findes en del miniputsommerhuse i form af feriehytter, men der er også fine sommerhuse, der blot er virkelig små. De seneste 12 måneder er der solgt 12 sommerhuse på 10-19 kvadratmeter og 49 sommerhuse på 20-29 kvadratmeter. De findes altså, selvom de kun udgør en forsvindende lille del af det samlede sommerhussalg.

Sommerhuse fra 50’erne sælges hurtigst

I forhold til byggeår er sommerhuse fra 1950’erne dem, der sælger hurtigst. Mest langsomt går det for de helt gamle svende, der er bygget før år 1900, men også sommerhuse bygget efter år 2000 er lang tid om at blive solgt.

Det seneste år er der solgt lige godt 300 sommerhusene fra 1950’erne, og de udgør knap seks procent af det samlede sommerhussalg. Salgstiden har ligget på 229 dage i gennemsnit, hvilket er langt mindre end de 395 dage, det tog for sommerhusene, der er bygget før år 1900, og også noget mindre end de 384 dage, det tog for sommerhusene, der er bygget i år 2000.

Et traditionelt sommerhus, tak

I en undersøgelse foretaget blandt Boligsidens brugere svarer 56 procent, at de går efter et helt traditionelt sommerhus i et sommerhusområde nær stranden. 24 procent foretrækker en ødegård væk fra sommerlandets hurlumhej, og 13 procent drømmer om et eksklusivt luksussommerhus. Kun få søger sommerhuset med børnene i centrum tæt på sommer- eller vandland og andre børn.

Så finder du det lille sommerhus i traditionel stil, der er bygget i 50’erne, så skal du ikke vente for længe med at slå til, for lige præcis den slags, er der mest rift om.

Find mere om