Det udskudte feriebudget: Danskere kan slå sommerhusrekorden igen

Foto: Boligsiden

Hvis danskerne bruger alle de penge, de normalt holder ferie for, vil de kunne fordoble sidste års boom i sommerhussalget. Helt så vildt bliver det nok ikke, forudser en af Boligsidens boligøkonomer.

43 milliarder kroner. Så mange penge brugte danskerne på at holde ferie i 2019 – året før corona-pandemiens udbrud. Det viser en analyse lavet af Epinion i juni sidste år.

Sidste års boom i salget af sommerhuse bliver ofte kædet sammen med de opsparede midler, som danskerne ikke havde chancen for at bruge på rejser i 2020 på grund af coronakrisen. Der førte til, at der blev solgt 15.833 sommerhuse – en stigning på 55 procent i forhold til 2019.

I år er sommerhussalget fortsat med at stige. Danskernes udskudte feriebudget ser altså ud til at blive ved med at give liv til et boomende sommerhusmarked.

Antager vi, at tendensen fortsætter, og at danskerne vil bruge hele det udskudte feriebudget på sommerhuse, svarer det til, at der i år vil blive solgt 30.265 standardsommerhuse på 75 kvadratmeter.

”Vi ved godt, at det regnestykke er forsimplet, og at nogle har sparet pengene op til fremtidige rejser, mens andre har brugt eller vil bruge pengene. Men det er alligevel så stort et beløb, at det er med til at illustrere pointen om, at der er et stort udskudt feriebudget, som der stadig er rigtig mange, der vælger at bruge på til udbetalingen på et sommerhus. Den løsningen giver lidt af det samme, som en rejse kan. Mulighed for ro, afslapning og familietid,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

Hvor store bliver rejsemulighederne til sommer?

Mange danskere spørger nok sig selv nu, om de kan komme ud at rejse til sommer, eller om det bliver endnu en sommer i Danmark. Men selv hvis det bliver muligt at rejse, er det tvivlsomt, at danskerne kommer til at valfarte over grænsen.

Analysen fra Epinion viser nemlig, at det blot er 13 procent af danskerne, der vil rejse igen, så snart det er muligt.

”Der vil også denne sommer være en begrænset rejseaktivitet i forhold til for to år siden, hvor alt stadig var muligt. Og selv hvis der bliver lukket op for rejser, er der helt sikkert nogle danskere, der vil overveje, om de har lyst til at tage ud midt i en pandemi, der nogle steder er i gang med tredje bølge,” siger Birgit Daetz.

Foreløbig er boomet i sommerhussalget da også fortsat. I de to første måneder af 2021 har salget af sommerhuse været 91 procent højere end i samme periode sidste år.

”Det er en vild stigning, men vi ved også, at vi lige nu sammenligner med de sidste måneder, inden Danmark lukkede ned, og at den stigningstakt derfor ikke vil fortsætte. Dels begyndte sommerhussalget for alvor at boome i maj sidste år, og derfor vil stigningen i sommerhussalget blive mindre måned for måned i andet halvår. Og så skal vi dels også huske, at Epinions undersøgelse er lavet for et år siden. Der kan være flere end de 13 procent, der er klar til at trykke på rejseknappen nu,” siger Birgit Daetz og fastslår:

”Når vi har formuleret alle de forbehold, er der dog ikke nogen tvivl om, at sommerhusåret 2021 også bliver stort. Det er det sådan set allerede.”

Find mere om