Det er blevet dyrere at bygge hus – alligevel stiger salget af byggegrunde

Foto: Boligsiden.

Salget af byggegrunde har ikke tidligere i dette årti været højere i en februar måned end i år, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk. Det sker på trods af stigende udbudspriser og øgede byggeomkostninger.

Salget af byggegrunde i februar måned overgik februar sidste år med 21 procent, idet der blev handlet mere end 200 af slagsen. Det viser helt nye handelstal fra Boligsiden.dk. Dermed blev det den februar måned i dette årti, hvor der er handlet flest byggegrunde.

Samlet for årets første to måneder holder salget niveauet fra rekordårene 2017 og 2018, og salget er godt 60 procent højere end i samme periode for fem år siden.

”Det generelle opsving i økonomien og den faldende arbejdsløshed har givet flere mod på at give sig i kast med nybyggeri. Det ses tydeligt på handelstallene,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Priserne stiger

At antallet af solgte byggegrunde fortsætter med at være på et meget højt niveau er egentlig lidt overraskende, mener Birgit Daetz, for de seneste cirka halvandet år er udbudspriserne pisket i vejret.

Desuden viser tal fra Danmarks Statistik, at omkostningerne til arbejdsløn og materialer er steget, så det i fjerde kvartal 2018 var 2,1 procent dyrere at bygge en bolig end i samme periode året før.

”Når efterspørgslen på byggegrunde stiger, er det logisk, at der kommer flere sælgere på markedet, og at priserne stiger. Og når der bliver solgt flere byggegrunde, og der er flere, der skal bygge, bliver efterspørgslen efter arbejdskraft og materialer ligeledes højere. Det øger prisen. Fortsætter den stigning, kommer der et tidspunkt, hvor salget af byggegrunde vil falde.”

Indikation på snarlig opbremsning

Spørgsmålet er så, om det fald vil komme i 2019? Der er ikke noget i februar-tallene for handlede byggegrunde, der tyder på en opbremsning, men ser vi nærmere på Danmarks Statistiks arbejdstidsregnskab for fjerde kvartal i bygge- anlægsbranchen, var der et fald på 0,9 procent. Det kan være et tegn på, at byggeriet går en mindre nedgang i møde, og at antallet af handler dermed også kan falde.

”Arbejdstidsregnskabet er den mest præcise opgørelse af beskæftigelsen, og de nye tal viser en tendens til, at arbejdsmarkedet efter næsten seks års ubrudt fremgang bremsede op mod slutningen af 2018,” siger cheføkonom hos Dansk Byggeri Bo Sandberg i en pressemeddelelse, og slår fast:

” 2018 blev endnu et rigtig godt år i byggeri og anlæg. Det skal vi nyde og glæde os over, for meget tyder på, at 2019 bliver noget mere turbulent.”

Så mange byggegrunde blev der handlet i februar:

ÅrAntal handler
201147
201264
201391
2014114
2015115
2016165
2017175
2018168
2019204

(I tabellen indgår antallet af solgte helårsgrunde i februar måned i det pågældende år. Kilde: Boligsiden.dk)