Der er solgt boliger for knap én milliard kroner om dagen i første halvår

Foto: Boligsiden

Til og med juni måned 2021 er der solgt cirka 65.700 boliger i Danmark. Og summen af alle disse bolighandler svarer til, at der hver eneste dag er handlet boliger for næsten én milliard kroner, viser nye tal fra Boligsiden.

Til og med juni måned 2021 er der solgt cirka 65.700 boliger i Danmark. Og summen af alle disse bolighandler svarer til, at der hver eneste dag er handlet boliger for næsten én milliard kroner, viser nye tal fra Boligsiden.
Boligmarkedet har været rødglødende i 2021, og der er solgt ekstraordinært mange boliger til og med juni måned. Og der er ikke kun på ejendomsmæglernes kontorer, der har været travlt. Det gælder også i bankerne, hvor tusindvis af transaktioner er blevet gennemført i takt med det stigende boligsalg.

Det er nemlig svimlende summer, der er omsat for på det danske boligmarked i første halvår 2021.

Nye tal fra Boligsiden viser, at det samlede boligsalg til og med juni måned giver en samlet købesum på cirka 171 milliarder kroner. Fordelt på de 181 dage, som der har været i første halvår, svarer det til, at der hver eneste dag er solgt boliger for 946 millioner kroner. Altså næsten én milliard om dagen.

”Det vil formentlig komme bag på de færreste, når vi fortæller, at boligsalget har slået den ene rekord efter den anden i 2021. Men det er alligevel overraskende, at der hver eneste dag er solgt boliger for så voldsomt et beløb. Det er 63 milliarder mere end i samme periode sidste år og en stigning på hele 58 procent,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Det er der flere forklaringer bag. Først og fremmest skal vi huske på, at vi sammenligner med første halvår 2020, hvor corona i første omgang kastede usikkerhed over fremtiden og fik boligmarkedet til at bremse op. Det blev som bekendt kun for en kort stund. Sidenhen tog køberne gevaldig revanche, hvilket sendte boligpriserne i vejret. Og netop prisfremgangen er en væsentlig årsag til den markant forhøjede købesum,” tilføjer Birgit Daetz.

Flere dyre boliger solgt

Når boligpriserne generelt stiger, gør den samlede sum, som der handles boliger for, det selvfølgelig også. Dertil kommer også, at den type af boliger, som handles, også spiller ind.

”Ud over det generelt stigende boligsalg og deraf stigende købesum, så bød coronaperioden stik imod alle forventninger på en stigning i salget af sommerhuse, som ellers traditionelt har været et luksusgode, man ikke ville forvente et øget salg af under krisetider. Samtidig er der under corona også sket en stigning i salget af liebhaverboliger til mere end 10 millioner kroner, hvilket også spiller ind i stigningen for den samlede købesum,” siger Birgit Daetz.

Kigger vi i retning af de enkelte boligtyper, er der forskel på, hvor meget købesummen har udviklet sig fra første halvår i 2020 til samme periode i 2021.

For sommerhusene er der tale om en stigning i købesummen på 38 procent. For villaer og rækkehuse lyder stigningen på 58 procent, imens salget af ejerlejligheder har ført til en stigning i købesummen på hele 69 procent.

Et andet halvår i roligere tempo

Lige nu begynder prisudviklingen at stilne en lille smule af, og derfor forventer Birgit Daetz heller ikke, at vi kommer til at se en tilsvarende stigning i den samlede købesum i andet halvår af 2021.

”Man skal altid passe på med at kigge for dybt ind i krystalkuglen, særligt efter et år som det seneste. Men vi ser lige nu, at antallet af bolighandler falder en smule, ligesom ejendomsmæglerne melder om færre fremvisninger, og prisstigningerne bliver lidt mindre. Genåbningen af samfundet får flere til at fokusere på andre ting end boligkøb, og alt i alt tror jeg, at vi går et efterår i møde, hvor vi vil se et boligmarked i en mere afdæmpet udvikling end hidtil,” siger Birgit Daetz.

Købesummen i første halvår fordelt på boligtyper og år:

PeriodeVillaer/rækkehuseEjerlejlighederSommerhuseAlle boligtyper*
1. halvår 2021102,3 mia. kr.42,3 mia. kr.15,2 mia. kr.171,3 mia. kr.
1. halvår 202064,8 mia. kr.25,0 mia. kr.11,2 mia. kr.108,4 mia. kr.
1. halvår 201959,2 mia. kr.22,8 mia. kr.6,6 mia. kr.94,8 mia. kr.
1. halvår 201856,5 mia. kr.25,2 mia. kr.5,8 mia. kr.93,5 mia. kr.
1. halvår 201753,6 mia. kr.27,1 mia. kr.5,6 mia. kr.92,3 mia. kr.
1. halvår 201645,9 mia. kr.23,4 mia. kr.4,1 mia. kr.78,6 mia. kr.
1. halvår 201547,0 mia. kr.22,4 mia. kr.4,1 mia. kr.79,2 mia. kr.

(Tabellen viser den samlede købesum for salget af boliger fordelt på hver boligtype. * Alle boligtyper dækker over villa, rækkehus, ejerlejlighed, fritidsbolig, kolonihave, andelsbolig, landejendom, helårsgrund, fritidsgrund, villalejlighed og lystejendom. Kilde: Boligsiden)

Find mere om