De fem bedst sælgende sommerhuskommuner fortsætter fremgangen

Sommerhussalget går strygende, og de kommuner, som hidtil har haft flest handler, stiger fortsat i antal solgte sommerhuse. Foto: Boligsiden.

I takt med et markant stigende sommerhussalg kunne man fristes til at tro, at toppen var nået i de områder, hvor der hidtil er blevet solgt flest sommerhuse. Men det er ikke tilfældet. De bedst sælgende kommuner fortsætter fremgangen, viser tal fra Boligsiden.

Rosé på terrassen i sommermånederne og ild i pejsen og hygge med brætspil i vintermånederne.

Der er mange kvaliteter ved et sommerhus i både sommer- og vintersæsonen. Her er der frem for alt tid til bare at være. Tid til at læne sig tilbage og nyde havets brusen samt selskabet med sine nærmeste.

Det er tilsyneladende fordele, som rigtig mange danskere har fået øjnene op for. I hvert fald går salget af sommerhuse strygende. Faktisk så godt, at antallet af solgte sommerhuse har sat rekord.

Men der er selvsagt nogle områder i Danmark, hvor der bliver solgt flere sommerhuse end i andre.

Stigende salg i populære sommerhuskommuner

Ser vi tilbage på de sidste fem år er det kommunerne Odsherred og Gribskov, der har haft de fleste handler i årets første 10 måneder. En nærliggende tanke vil derfor være, at sommerhussalget i netop disse kommuner nu er toppet i takt med det generelt stigende salg. Men det er foreløbig ikke tilfældet.

”Bortset fra en enkelt undtagelse tilbage i 2015, hvor Halsnæs Kommune gjorde et indtog på top fem over kommuner med flest sommerhussalg, er det de samme kommuner, der har præget top 5, når vi sammenligner årets første 10 måneder med den samme periode i de foregående år,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

”Det vidner om et meget stabilt og højt niveau for sommerhussalget i disse kommuner. Og det lader til, at markedet endnu ikke er mættet i de populære sommerhuskommuner. Der bliver fortsat handlet rigtig mange sommerhuse i kommuner som Odsherred og Gribskov, som altså også fastholder deres første- og andenplads i opgørelsen igennem alle fem år.”

Eftertragtet, klassisk sommerhusstil

Udover de to sjællandske kommuner er det tre jyske kommuner, der indtager de sidste pladser i top fem over populære sommerhusområder. Det gælder Ringkøbing-Skjern, Varde og Syddjurs kommuner. Og på begge sider af Storebælt er der noget at komme efter i sommerhusøjemed.

”Alle fem kommuner har det til fælles, at de ligger ved vandet. I Odsherred er det især områder ved Sejerøbugten, der lokker sommerhusgæsterne til, imens sommerhusene ved den sjællandske nordkyst i Gribskov og særligt i Gilleleje tiltrækker det købestærke publikum, der sætter pris på også at være tæt på København,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”I Jylland er det de populære områder ved vestkysten som Blåvand og Ringkøbing, der især er trækplasteret. Og i alle disse klassiske sommerhusområder finder man den ægte sommerhusstemning tæt ved vandet, imens det her er nemt at leje sommerhuset ud, når man ikke selv skal bruge det.”

Staycation hitter i Danmark

Bortset fra Ringkøbing-Skjern Kommune oplevede de fire øvrige kommuner på top fem et mindre fald i antallet af solgte sommerhuse i den undersøgte periode i 2018. Det kunne have markeret, at toppen var nået, men ikke desto mindre oplever alle fem kommuner nu igen en fremgang i salget i 2019.

Og foruden fordelene i de klassiske sommerhusområder er der måske også en tendens i tiden, der bidrager til den øgede efterspørgsel på sommerhuse.

”Sommeren har vist sig fra sin bedste side i Danmark i de seneste par år, og det gør det danske sommerhus til en eftertragtet handelsvare. Samtidig bidrager klimadebatten nok også til, at flere danskere kan se en fordel i staycation fremfor flyrejser til sydens sol,” lyder det fra Birgit Daetz.

De fem bedst sælgende kommuner i de sidste fem år. (Januar-oktober):

RanglisteAntal handler 2015Antal handler 2016Antal handler 2017Antal handler 2018Antal handler 2019
1Odsherred (683)Odsherred (661)Odsherred (845)Odsherred (793)Odsherred (919)
2Gribskov (553)Gribskov (521)Gribskov (639)Gribskov (581)Gribskov (650)
3Halsnæs (290)Ringkøbing-Skjern (306)Ringkøbing-Skjern (386)Ringkøbing-Skjern (394)Ringkøbing-Skjern (515)
4Ringkøbing-Skjern (285)Varde (262)Varde (380)Syddjurs (354)Varde (402)
5Syddjurs (267)Syddjurs (261)Syddjurs (358)Varde (335)Syddjurs (377)

(I opgørelsen indgår kun kommuner, hvor der har været minimum 50 handler i den pågældende periode. Opgørelsen er lavet på baggrund af handelstal i perioden januar til og med oktober i de pågældende fem år. Kilde: Boligsiden)

Find mere om