Danskernes juleforbrug svarer til en fjerdedel af hussalget i Danmark

Foto: Boligsiden

I de første 23 dage af december sidste år blev der handlet for knap 30 milliarder kroner. Til sammenligning købte danskerne hele sidste år villaer og rækkehuse for i alt 112 milliarder kroner. Dermed svarer juleforbruget til cirka en fjerdedel af sidste års samlede hussalg.

Det er ikke småpenge, der bliver omsat for i december måned i Danmark. Sidste år blev der alene i løbet af de første 23 dage af december således handlet for knap 30 milliarder kroner med dankort.

Ifølge betalingsformidleren Nets, som laver opgørelsen over danskernes juleforbrug, svarer julebeløbet til, at danskerne hver dag sidste år i december svingede dankortet for 237 millioner kroner mere end normalt.

Boligsiden har sammenlignet juleforbruget med det beløb, som der samlet blev handlet villaer og rækkehuse for i 2018. Det beløb lød nemlig på 112 milliarder kroner, og dermed svarer de 30 milliarder kroner til cirka en fjerdedel af det samlede hussalg i Danmark sidste år.

”Der bliver lagt mange og store julegaver i danskernes indkøbskurv. Det er i hvert fald enorme beløb, når det samlede beløb gøres op, og når det sættes op i forhold til det samlede hussalg, bliver det ekstra vildt,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Juleforbruget svarer til tre måneder salg af huse

Dansk Erhverv har i en analyse peget på, at de forventer, at dette års juleforbrug for første gang siden finanskrisen vil dale. Den udmelding sker med begrundelsen om, at optimismen er sivet ud af de danske forbrugere.

Men selv trods et eventuelt fald i forbruget, er det stadig enorme summer, der er i spil. Og går vi lidt længere med regnestykket og sammenligner sidste års juleforbrug med de aktuelle salgspriser for villaer og rækkehuse, svarer det til, at man kan købe 14.251 gennemsnitshuse på 140 kvadratmeter for det samlede juleforbrug.

”Det er flere huse, end der samlet er blevet solgt i Danmark i de tre storsælgende måneder, maj, juni og juli i år,” konstaterer Birgit Daetz.

Hvordan det endelige regnestykke ender med at se ud, må vi dog vente på. Dette års juleforbrug er nemlig endnu ikke opgjort.

Så mange huse kan man få for danskernes juleforbrug:

  • Juleforbruget med Dankort var i perioden 1-23. december 2018 29,029 milliarder kroner.
  • Gennemsnitsprisen for et hus i Danmark er i dag på 2.036.860 kroner.
  • Dermed kan man købe 14.251 gennemsnitshuse for det samme beløb, som danskerne sidste år juleshoppede for.

(Oplysningerne om juleforbruget med dankort stammer fra Nets. Gennemsnitsprisen for et hus på 140 kvadratmeter er beregnet ud fra den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i november 2019, som er 14. 549 kroner per kvadratmeter. Prisen er fundet på baggrund af alle handler med villaer og rækkehuse fra januar-november 2019. Kilde: Boligsiden og Nets)

Find mere om