Corona skabte sommerhusboom – nu har flere af køberne fortrudt

I en ny afstemning på Boligsiden svarer halvdelen af deltagerne, at de har fortrudt deres køb af sommerhus under corona, og samtidig viser nye tal, at en større andel end normalt af de indkøbte sommerhuse allerede er sat til salg igen. Foto: Boligsiden.

I en ny afstemning på Boligsiden svarer halvdelen af deltagerne, at de har fortrudt deres køb af sommerhus under corona. Samtidig viser nye tal, at andelen af de sommerhuse, der er købt under corona og sat til salg igen, er fordoblet i forhold til den tilsvarende periode inden corona.

Med udsigt til ikke at kunne rejse i nær fremtid steg salget af sommerhuse i Danmark nærmest eksplosivt efter den første nedlukning af landet i 2020 og i de efterfølgende mange måneder under corona.

Men noget tyder på, at en del af disse nye sommerhuskøbere har fortrudt deres køb.

I en ny afstemning på Boligsiden svarer 52 procent af de i alt 1.080 deltagere, at de af forskellige årsager har fortrudt deres køb af sommerhus under corona. Nogle svarer, at de allerede har solgt, mens andre overvejer at sætte til salg.

”At dømme ud fra afstemningen er det hver anden køber, der ikke har fået det ud af sit sommerhuskøb, som de havde forventet. Samtidig viser Boligsidens nye tal også, at flere købere nu reagerer ved at sætte sommerhuset til salg igen,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Nye sommerhusejere sætter til salg igen

Tallene, som Birgit Daetz henviser til, er en ny opgørelse, hvor Boligsiden har set på, hvor mange af de sommerhuse, der er købt i perioden fra marts 2020 til september 2021, som efterfølgende er sat til salg igen.

Samlet set ligger den andel på 2,7 procent af de i alt 25.587 sommerhuse, som blev solgt under corona.

”Hvis vi sammenligner med den tilsvarende periode fra marts 2018 til september 2019, lå andelen dengang kun på 1,4 procent. Der er dermed tale om næsten en fordobling af solgte sommerhuse, som sættes til salg igen relativt hurtigt,” forklarer Birgit Daetz.

Ser vi nærmere på hvor i landet de nyindkøbte sommerhuse hurtigt sættes til salg igen, er der tale om en landsdækkende tendens.

I de landsdele, som rummer nogle af de største sommerhusmarkeder, nemlig Vest- og Sydsjælland, Nordjylland og Nordsjælland, er der alle tre steder tale om en stigning i andelen af nyindkøbte sommerhuse, der er sat til salg igen.

”Det er i Vest- og Sydsjælland, der er solgt flest sommerhuse både før og efter corona, og her ser vi også, at andelen af de coronakøbte sommerhuse, der er sat til salg igen, er fordoblet. Men tendensen er stort set den samme i de øvrige landsdele, hvor der handles mange sommerhuse,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 2. november til 15. november 2021. I alt 1.080 deltagere har svaret på spørgsmålet:

[infogram id=”eb639148-6cfe-4edf-854b-43ca65622230″ prefix=”ynw” format=”interactive” title=”Har du fortrudt dit købe af sommerhus under corona?”]

Andel af solgte sommerhuse under corona, der er sat til salg igen:

LandsdelAndel af solgte under corona og sat til salg igenAndel af solgte og sat til salg igen i perioden inden corona
Hele landet2,7 %1,4 %
Bornholm1,3 %1,6 %
Fyn2,5 %1,1 %
København by2,6 %0 %
Københavns omegn3,4 %3,1 %
Nordjylland2,7 %1,4 %
Nordsjælland3,9 %2,3 %
Sydjylland1,9 %1,3 %
Vest- og Sydsjælland2,6 %1,2 %
Vestjylland2,4 %1,3 %
Østjylland2,5 %1 %
Østsjælland3,3 %1 %

(Tabellen viser andelen af sommerhuse handlet i perioden marst2020-september2021 og sat til salg igen i perioden september2020 til oktober2021. Denne andel er sammenlignet med andelen for en tilsvarende perioden i tiden før corona. Kilde: Boligsiden)

Find mere om