Mange overvejer i øjeblikket en ekstra gang, hvorvidt de skal fortsætte med deres boligkøb- eller salg. Men anbefalingen fra Realkredit Danmark er stadig, at det er dit boligbehov, der er den afgørende faktor.
At købe og sælge bolig er store beslutninger. Og i en tid, hvor fremtiden er uvis, kan det være svært at afgøre, om man skal fortsætte med sine oprindelige planer, eller om man i stedet bør træde på bremsen.
Boligsiden har derfor spurgt cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig, om hans vurdering af situationen.
”Der er intet i verden, der er sort og hvidt, og derfor kan vi heller ikke sige noget fuldstændigt entydigt. Men vores anbefaling i Realkredit Danmark er fortsat den samme, som den var før krisen – nemlig, at det er ens boligbehov, der bør være den afgørende faktor for, om man skal købe bolig eller ej,” siger Christian Hilligsøe Heinig og uddyber:
”Det at købe bolig er for de fleste den største investering, som de foretager i livet. Men samtidig er det en langsigtet investering. Det vil altid gå op og ned på boligmarkedet, men med den lange tidshorisont for øje, vil man også være mindre udsat for de økonomiske udsving, der måtte komme undervejs.”
Er økonomien fornuftig?
Lad os tage et eksempel: Børnefamilien i en mindre lejlighed i en af landets storbyer, søger ihærdigt efter et hus med mere plads lidt uden for byen. Et hus, hvor de forhåbentlig skal tilbringe de næste mange år sammen.
Køber de huset nu, kan de risikere, at huspriserne dykker en smule i den kommende tid. Men det er nu, de har behovet for mere plads, og set over tid vil det eventuelle prisfald efter al sandsynlighed blive udlignet.
”Når det er sagt, så er det selvfølgelig en usædvanlig tid, vi befinder os i. Der er mange, der er bekymrede for deres jobsikkerhed, ligesom der hersker stor usikkerhed om, hvor længe krisen varer, og hvornår vi er ude på den anden side,” siger Christian Hilligsøe Heinig og tilføjer:
”Hvis man er i en udsat situation jobmæssigt, giver det god mening at se tiden an. Men hvis man omvendt mener, at man har et fornuftigt råderum i sin økonomi, og man netop køber ny bolig med det lange perspektiv for øje, er der god grund til at fortsætte med sit boligkøb. De fundamentale ting bør stadig være på plads, og vi råder derfor også stadig til, at man planlægger sin økonomi fornuftigt, så man ikke er nødt til at vende hver en krone i sit budget.”
Lyt til mavefornemmelsen
Har man fundet den rette bolig, handler det i høj grad også om at lytte til den berømte mavefornemmelse.
”Føler man sig tryg i sin privatøkonomi til at gå ud og købe bolig, er det som regel også et tegn på, at man godt kan gøre det. Samtidig står vi i en situation, hvor man som køber står stærkere i forhold til at få et eventuelt prisnedslag igennem,” lyder det fra Christian Hilligsøe Heinig, der tilføjer:
”Omvendt er der også sælgere derude, som har god tid, og som ikke er klar til at give et nedslag. Vi kommer også på den anden side af krisen, hvor priserne vil rette sig igen. Og så må man afveje, om det er drømmeboligen, hvor man virkelig gerne vil bo i de næste mange år, og om nedslaget i så fald er afgørende.”
Hvad med finansieringen?
De seneste uger har også budt på talrige nyheder om aktier, der er faldet og boligrenter, der er steget for igen at falde. Som potentiel boligkøber kan man hurtigt blive forvirret. For hvad betyder det for dig, der skal til at optage et boliglån netop nu?
”Der sker rigtig meget på de finansielle markeder i øjeblikket, og det betyder selvfølgelig noget i forhold til, hvor dyrt det i sidste ende bliver at sidde i den bolig, man vil købe. Men grundlæggende er det et spørgsmål om ens risikotolerance: Har man det bedst ved at vide, at renten er fast, og at man har sikkerhed omkring sine fremtidige udgifter. Eller har man så meget luft i sin økonomi, at man kan tåle, hvis renterne stiger? Det er de overvejelser, man skal gøre sig,” forklarer Christian Hilligsøe Heinig.
”Man skal huske, at selvom vi har oplevet stigende renter, så har vi stadig et lavt renteniveau, hvor det er billigt at binde renten for en længere periode.”
Ifølge Christian Hilligsøe Heinig er der ikke tale om, at bankerne er blevet mere strikse i forhold til deres vilje til at låne penge til boligkøberne. Men når renterne stiger, bliver der alt andet lige et mindre beløb at købe bolig for, og effekterne af dette, vil nogle boligkøbere kunne opleve, hvis de tidligere har fået en kreditvurdering til en lavere rente.
Cheføkonomens tre gode råd: |
---|
- Lyt til mavefornemmelsen. Tillader din privatøkonomi og udsigterne for denne, at du kan købe bolig nu? - Beskyt dig mod unødvendige omkostninger, og overvej hvilken finansieringsform du føler dig mest tryg ved? Fast rente eller flekslån med risiko for rentestigninger? - Find balancegangen: Som køber kan du overveje om du kan udnytte den aktuelle situation til at opnå et nedslag i prisen. Men overvej også, om det er den helt rette bolig for dig, og om nedslaget skal være afgørende for handlen. Som sælger kan du overveje, hvor langt du vil gå i forhold til et eventuelt nedslag. Hvis du ikke har travlt med at sælge, kommer der også en dag på den anden side af krisen, hvor boligpriserne vil rette sig igen. |