Boligudgifterne fylder mindre i husholdningens budget

Lavere renter og boligpriser samt skattelettelser betyder, at de månedlige udgifter til boligen i dag fylder langt mindre end for bare få år siden. Og der er udsigt til yderligere fald i boligbyrden, lyder det fra Nykredit.

Hvis det ikke var for det gode sensommervejr, skulle man næsten tro, at det var jul og tid til gaver. Nykredit har nemlig rigtig gode nyheder til alle boligejere og boligkøbere: Boligudgifternes samlede andel af husholdningsbudgettet faldt igen i årets andet kvartal, og der er udsigt til yderligere fald i boligbyrden.

Alene i 2. kvartal faldt boligbyrden – den andel af ens indkomst efter skat, som man skal bruge for at finansiere de samlede udgifter til sin bolig – med 2,3% på landsplan. Det betyder, at man i dag skal bruge 38,9% af sin nettoindkomst på boligudgifter.

Boligbyrden faldt over hele landet, men mest i Nordsjælland, hvor den faldt med 4,1% til 44,3%. Det er det laveste niveau siden 1998.

Boligbyrden faldet med 33 procent

Det er kombinationen af prisfaldet på boliger, lavere rente og skattelettelser, der trækker boligbyrden ned fra tidligere tiders astronomiske niveau.
Hvis man tillige finansierer huskøbet med et 1-årigt variabelt forrentet lån, skal den nordsjællandske førstegangskøber kun afsætte 39,2% af sin indkomst til boligomkostninger. For få år siden krævede det over 60% af indkomsten af finansiere alle udgifter til boligen.
Der er dermed tale om et markant fald i boligbyrden, hvor det i dag kun ’koster’ to tredjedele af omkostningerne, da det var dyrest at købe hus.

Faldet skyldes primært de lavere boligpriser, hvor husene i for eksempel Nordsjælland er faldet med 31% siden toppen i starten af 2007.
Men også i andre dele af landet kan boligejere og -købere mærke de bedre tider. Selv om prisen på et hus i eksempelvis Nordjylland kun er faldet med 3% siden toppen, så har især den lavere rente trukket boligbyrden nedad.

Har 10.000 kr. mere om måneden til sig selv

For den nybagte boligejer betyder faldet i boligbyrden, at han har et markant højere rådighedsbeløb end for få år siden. Sammenlignet med for præcis tre år siden har en nordsjællandsk førstegangskøber således i dag 10.000 kroner mere til sig selv om måneden, når alle udgifter til boligen er betalt.

Her slutter de gode nyheder imidlertid ikke:
”Der er mere i vente til næste år, hvor en nordsjællandsk familie, som ønsker at træde ind på boligmarkedet, får 3.000 kroner mere om måneden som følge af skattereformen. I Nordjylland får familien 1.500 kroner mere om måneden at råde over”, lyder det fra chefanalytiker Thomas Kyhl hos Nykredit.

Alt i alt giver de tidlige ’julegaver’ begrundet håb om, at flere nye boligkøbere i den nærmeste fremtid kommer på banen. Og selv om usikkerhed om job og økonomi kan få folk til at tøve, vurderer Nykredit alt andet lige, at den lavere boligbyrde i løbet af året vil sætte en stopper for prisfaldene øst for Storebælt.

Find mere om